НОВИНИ

Русия е пуснала вакуумна бомба в Украйна

Вече е сигурно, че Русия е употребила в Украйна термобарично оръжие, познато още като вакуумна бомба, потвърждавайки разпространените съобщения за това. Британското Министерство на отбраната обяви, че Москва е признала за употребата на „увреждащи белия дроб“ оръжия, каквото е вакуумната бомба, съобщава Bg-voice.bg.

Вестник „Украинская правда“ също съобщи, че руският артилерист сержант Сергей Губарев е казал пред държавна телевизия, че е употребил такова оръжие. Информацията идва от излъчвания на “Звезда” – руска национална телевизия, управлявана от Министерството на отбраната.

Губарев е използвал оръжието на 4 март в района на Чернигов, съобщи „Правда“. Градът се намира на 130 км от Киев и обект на тежки бомбардировки и артилерийски обстрел.

В деня преди да бъде пусната бомбата, 47 цивилни загинаха там, докато чакаха на опашка за хляб.

Термобарични или горивно-въздушни боеприпаси развиват изключително висока температура. Повечето обичайни взривни устройства използват смесица от гориво и окислител, за да предизвикат експлозия, докато вакуумните бомби са пълни почти изцяло със запалително вещество и използват като окислител кислорода във въздуха.

Термобаричното оръжие се състои от два експлозивни заряда. След като бомбата бъде пусната от самолет или изстреляна като снаряд, бързо се задейства механизъм, който детонира първия заряд на определена височина. При тази детонация във въздуха се разпръсква голямо количество летлива течност или фин прах, които се смесват с атмосферния кислород. След като облакът от въпросното вещество се разшири достатъчно, се задейства вторият по-мощен експлозивен заряд, който го възпламенява и така се получава изключително мощна експлозия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.