СВОБОДНО ВРЕМЕ

40 години под санкции: Как живеят обикновените хора в Иран

Ситуацията в Украйна днес превърна Русия в държавата с най-големи наложени санкции в цял свят. Няма друга държава с подобно мащабно наказание. Доскоро Иран се смяташе за най-наказаната страна. Но сега те са на второ място – срещу Иран има един и половина пъти по-малко международни ограничения.

В същото време иранците живеят под икономическа блокада от 40 години. Как изглежда ежедневието им?

Защо Иран е под санкции?

Иран са втори в света по запаси от природен газ и четвърти по суров петрол. До 1979 г. нейната икономика е една от най-напредналите в Близкия изток.

Но се случи „Ислямската революция“. Радикалите взеха десетки заложници в американското посолство и ги държаха повече от година. Това доведе до прекъсване на дипломатическите отношения между двете страни (те все още не са възстановени) и до първите мащабни американски санкции.

Залавянето на американски заложници в Иран през 1979 г. Гети/Сигма

От 2006 г. започнаха да се налагат санкции от Съвета за сигурност на ООН, тъй като Иран, в нарушение на споразуменията, се занимаваше с обогатяване и преработка на уран на нива над „мирните“ и предизвикваше все повече опасения. През 2012 г. Европейският съюз спря да купува ирански петрол.

Под силен международен натиск Техеран през 2013-2015 г. премина първо към временна, след това към постоянна „ядрена сделка“ и получи значително облекчение.

Но през 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се оттегли от сделката без причина и отново въведе санкциите на САЩ. При Джо Байдън преговорите са подновени, но блокадата остава.

„Не видях никакви ужаси“

През 2016 г., точно когато Иран получи отсрочка от санкциите и активно се възстановяваше, журналистът от КП Едуард Чесноков бе на посещение там.

През март 2022 г. той сподели впечатленията си от тогавашното посещение:

„Иран е под адски санкции от 40 години, но въпреки това не тънат в хаос… Очаквах да намеря хибрид на Афганистан и Северна Корея с пристрастие към Средновековието. Но не видях никакъв ужас. Техеран е модерен мегаполис, макар и с адски задръствания.”

Техеран през 2009 г. Снимка на Иля Варламов / varlamov.ru

„Четвъртък вечер (почивен ден според мюсюлманската традиция е петък) богати младежи се събират на частни партита, където се леят реки от алкохол, че и дори и по-силни субстанции. Така живеят!”, разказва Едуард Чесноков.

И по-нататък в същия спокоен дух: „Да, в чуждестранни онлайн магазини, като Amazon, има забрана за продажба на някои артикули към ирански граждани. Някакъв вид вътрешнофирмена политика! Въпреки това решение винаги има. Хората от Иран използвате услугите на фирма посредник, тя получава стоките в „разрешен“ град като Истанбул и след това ви ги изпраща.“

Авторът обаче отбелязва, че животът извън столицата вече е съвсем различен. Там хората карат стари пикапи Peugeot и летят със самолети чиите производители дори не съществуват вече.

Какво се случи с икономиката

През годините бившата напреднала икономика на Иран беше ужасно подкопана не само от санкции, но и от лошо управление и ширеща се корупция при репресивно правителство.

В разгара на суровите санкции, според някои оценки, всеки трети мъж в трудоспособна възраст е останал без работа. Индустрията и частният бизнес получиха тежък удар. Науката е затънала в безпаричие и напрактика се намира в задънена улица.

Това провокира масово изтичане на кадри. Образованите младежи започнаха да напускат страната си, с убеждение, че у дома няма перспективи и нищо не може да се промени към по-добро.

Ресторант Макдоналдс в Иран през 90-те години. Getty/Corbis Historical

Хроничните проблеми на Иран са изброени от Forbes.

  • Замразена икономика, без развитие

Слабият ръст на БВП през 2012-2021 г. е само половин процент. По отношение на БВП на глава от населението се срина със 70%, до $2400 – нивото от преди 20 години.

  • Свръхвисока инфлация

Според Статистическия център на Иран общият годишен темп на инфлация е над 42%, а цените на храните се покачват с темп от 60%.

  • Сривът на националната валута

Ако през януари 2018 г., докато Тръмп не върна санкциите, доларът струваше 46 000 риала, то през март 2022 г. вече струва 250 000.

Животът на обикновените иранци

И ето как всичко това се отразява в ежедневието на обикновените иранци.

Средната месечна заплата в Иран е $450 . Освен това жените получават значително по-малко заплащане от мъжете. А средните месечни разходи само за живот ( без наем! ) е 428 долара (за един човек) или 1560 долара (за семейство с две деца).

Наемите в Техеран през януари тази година са се увеличили с 54% спрямо миналата година. И като цяло от 2018 г. насам цените на недвижимите имоти в Иран са нараснали седем пъти, съобщава китайската агенция Синхуа , позовавайки се на експерти.

На улицата на Техеран през 2020 г. РИА Новости / Антон Бистров

За мнозина не е възможно да поправят колата, дори да си купят нови дрехи или да изпият чаша кафе навън.

Различни медии цитират думите на самите иранци.

Собственикът на кафене в Техеран казва през февруари: За по-малко от месец цените на кафето скочиха пет пъти, редовните клиенти купуваха чаша кафе всеки ден, сега най-много веднъж на три дни. Заради намалелите приходи не мога да си позволя нищо повече от най-необходимото за оцеляване.

Жител на град Захедан в югоизточната част на страната: „Всеки магазин сам определя цените си и нашата покупателна способност вече е нула, нула, абсолютна нула“.

Възрастен иранец: „Когато бях млад, работих усилено, за да спестя пари и да кандидатствам за ипотека. Но след всичко това цените на жилищата се повишиха толкова много, че със същата сума пари, на която сте разчитали, вече не можете да си позволите имот. Хората не знаят какво да правят. Всички са недоволни, но никой не прави нещо. Те само мрънкат на етикетите с цените.”

Повечето обикновени иранци нямат достъп до животоспасяващи лекарства.

Те или не съществуват, или са безобразно скъпи. Повечето от личните „истории за санкции“, които иранците споделиха в социалните медии под хаштага #SanctionsStory през 2020 г., бяха свързани с това.

Иран отдавна оперира със собствени разплащателни системи вместо Visa и MasterCard, има собствен интернет, свои аналози на AppStore и Google Play и клонинги на западни приложения. Но всичко това, разбира се, се контролира и цензурира от държавата.

Как се отнасят властите към хората?

Държавата, подложена на санкции, само затегна хватката си. „Странни хора с малък или никакъв административен опит са затегнали хватката си върху всичко – от икономиката до културата“, пише ирански публицист под псевдонима Пешеходец във Vox през 2015 г.

Санкциите само засилиха държавната машина, защото вратичките за бизнеса и оцеляването са връзките със силовите структури.

Съответно, разликата между „простите“, които в крайна нужда понякога стигат до продажбата на бъбрек, за да изхранват семействата си, и „елита“, който кара Maserati и мият тоалетните си с минерална вода Perrier, отново се увеличи . В социалните мрежи златната младеж на Техеран, разбира се, подкрепя властите, защото семействата им принадлежат към кръгове около правителството.

Властите пресичат всеки опит на хората, които започнат да изразяват недоволство. Протестите се потушават по най-брутален начин. Дори през 2019 г., по време на размирици, държавата прекъсна целия интернет в голяма част от Иран, въпреки че това причини щети за стотици милиони долари на и без това слабата икономика.

В проектобюджета на Иран за 2022 г. става ясно какви са приоритетите на правителството – според Arab News повечето от разходите са за сигурност, оръжия и пропаганда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.