НОВИНИ

Доц. Гълъбов посочи голяма промяна в подкрепата към властта поради тези 2 причини

И Румен Радев, и Кирил Петков, и Асен Василев възприемат политиката през своите назначения. Това не е спор за политика, а е спор от типа на „Не се сърди човече“ – да не бъдат преместени пионките на едните от пионките на другите. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът доц. Антоний Гълъбов.
Той подчерта, че трендът на общественото мнение се променя. Поддържаното няколко седмици изключително деликатно равновесие между подкрепа и критичност към новото управление се променя в негативен план.

„Причините са различни, но е факт, че навлизаме в период, в който недоверието, съмнението и критиката към управляващото мнозинство започват да доминира над позитивните очаквания“, заяви доц. Гълъбов.

Според него това се дължи на две големи групи от фактори.

„Първата от тях е свързана с външния образ на управлението. Наслагващото се все по-ясно усещане, че управляващите не се справят. Втората група от причините е свързана с напрежението вътре в самата управляваща коалиция, особено по отношение на руската инвазия в Украйна“, заяви социологът.

Той смята, че решението на партия ГЕРБ и призивите за политическа промяна се разполагат адекватно в този контекст.

Доц. Гълъбов смята, че позицията на президента Румен Радев е една от причините за ерозията на доверието.

„Виждаме много ясно разграничението между онези, които през миналата година подкрепяха Румен Радев и които подкрепяха новия политически формат. Групата, която продължава да подкрепя управляващото мнозинство увеличава своята критичност към Радев“, посочи той.

Радев е един от факторите на напрежение, както и преди две години, подчерта доц. Гълъбов. Той посочи, че разломът между президента и премиера не се очертава около принципни различия по отношение на политики.

„И Радев, и Петков, и Василев възприемат политиката през своите назначения. Това не е спор за политика, а е спор от типа на „Не се сърди човече“ – да не бъдат преместени пионките на едните от пионките на другите. Това не е сериозно. България е в множествена криза. Тя предполага много по-високо ниво на компетентност на управлението“, предупреди доц. Гълъбов.

Той посочи, че в никакъв случай нито един социален проблем не се решава през смяната на хора.

„Този подход е време да остане там където му е било мястото, но, за съжаление, в споровете между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 това продължава да бъде основната тема. Това означава, че нямаме различен начин за мислене на политика, а имаме само амбиции за овладяване на определени позиции и тяхното удържане“, категоричен е доц. Антоний Гълъбов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.