НОВИНИ

Министър Василев с лоши новини за парите на българите

Министърът на финансите и вицепремиер в правителството на Кирил Петков, Асен Василев , в момента се намира на работно посещение в Брюксел . Във видеообръщение към годишната среща на бизнеса с правителството той отбеляза, че ни очаква по-голяма инфлация до края на годината.

Според него трябва прецизно да се моделира ефектът на сравнително голяма бежанска вълна в България.

Възможността да си помогнем взаимно там, където можем, и да имаме обща позиция на външни пазари, би помогнало за овладяване на кризата и успокояване на европейската икономика като цяло, подчерта финансовият министър.

Той уточни, че в актуализацията на бюджета ще трябва да се предвидят големи допълнителни буфери за справяне с бежанската криза от Украйна, както и за продоволствие.

По думите му Европа и светът са много различни от гледна точка на бизнеса, доставките и големите групи ресурси. Залагаме промени в относителните цени и тегла в големи групи стоки. В следващите 5 години ще имаме различен пазар, очаква Василев. Най-важното, за което обаче сме отвикнали да мислим, е физическото наличие на стоки и логистиката, свързана с физическото наличие на стоки, според него.

Правителството работи по сценарий, ако има малка или няма реколта в Източна Европа. Василев отбеляза, че има едно твърдо намерение на европейските икономики да се отреже сравнително бързо суровинната зависимост от Русия. Доста реално е това да се случи, но всичко зависи колко бързо се действа. В срок от 2-3 години трябва да имаме доста алтернативна база, върху която да е стъпила европейската икономика, надява се Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.