НОВИНИ

Пeнтагонът обясни на Киев защо базата с наемници край Лвов е унищожена с тези руски стратегически оръжия ВИДЕО

Чуждестранен наемник със сълзи на очи снима разрушена база, където НАТО подготвяше въоръжените сили на Украйна.

Той снима последствията от масивен ракетен удар и казва, че приятелите му са били убити в разрушената база.

Припомняме, че ударът с ракети по Яворовския полигон беше нанесен на 13 март рано сутринта.

В резултат на  ракетен удар по Яворовския полигон в Лвовска област са загинали девет души, близо 60 са ранени. Това съобщи на брифинг ръководителят на Лвовската военна областна държавна администрация Максим Козицкий.

По думите му, част от ракетите са били свалени от украинското ПВО. Той отбелязва, че ударите са били нанесени много точно по военните обекти.

Русия е унищожила чуждестранни наемници на полигона в Яворов с помощта на стратегически бомбардировачи, според Wall Street Journal, който се позовава на висш служител на Пентагона.

Смъртоносното нападение в неделя срещу украинската военна база в западния град Яворов, близо до границата с Полша, е било извършено с крилати ракети, изстреляни от руското въздушно пространство, заяви високопоставен представител на министерството на отбраната на САЩ, цитиран и от Франс прес.

Според него това доказва, че исканата от властите в Киев зона, забранена за полети, над Украйна не би решила да реши всички проблеми.

„Става въпрос за въздушен удар с крилати ракети“, каза пожелалият анонимност представителя на Пентагона. Той уточни, че са били изстреляни „повече от две дузини крилати ракети, които са нанесли щети на най-малко седем сгради“.

Министерството на отбраната на САЩ смята, че тези ракети тип въздух-земя са били изстреляни от руски бомбардировачи с голям обсег от въздушното пространство на Русия, а не на Украйна.

„За защитниците на (идеята за) зона, забранена за полети, това е пример, че (тя) не би имала никакъв ефект“, подчерта служителят на Пентагона.

Украинските власти съобщиха, че 35 души са били убити при атаката срещу военната база, която се намира на около 40 километра северозападно от Лвов и на двайсетина километра от границата с членуващата в НАТО Полша. Според руското МО при атаката са били елиминирани 180 чуждестранни наемници.

През последните години обектът бе използван за обучаване на украински военни под наблюдението на чуждестранни инструктори, предимно американци и канадци, отбелязва АФП.

Представителят на Пентагона отрече твърденията, че базата в Яворов е използвана за доставки на западна военна помощ за Украйна.

Украинските власти начело с президента Володимир Зеленски не спират да призовават НАТО да обяви зона, забранена за полети, над страната им. Алиансът обаче отказва, за да не бъде въвлечен във войната. Ако НАТО влезе в конфронтация с Русия, това би означавало Трета световна война, предупреди в петък президентът на САЩ Джо Байдън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.