НОВИНИ

Официално: Русия напусна Съвета на Европа

Уведомлението за оттегляне на Русия от Съвета на Европа беше връчено на генералния секретар на организацията Мария Пейчинович-Бурич. Това се посочва в изявление на руското външно министерство,цитирано от сайта Вести.

“Държавите от НАТО и Европейския съюз, злоупотребявайки с мнозинството си в Съвета на Европа (СЕ), последователно превръщат тази организация в инструмент на антируската политика, изоставяйки равноправния диалог и всички принципи, на които е основана тази общоевропейска структура. На 25 февруари те приеха дискриминационно решение за прекратяване на представителството на Русия в уставните органи на Съвета на Европа”, се казва в изявлението.

“При такива условия страната ни няма да остане в Съвета на Европа. На 15 март на генералния секретар Мария Пейчинович-Бурич беше връчено уведомление за оттеглянето на Руската федерация от организацията”, съобщиха от Министерството на външните работи.

Оттам подчертават, че цялата отговорност за разрушаването на общото хуманитарно и правно пространство на континента и за последиците за самия Съвет на Европа, който без Русия ще загуби общоевропейските си координати, ще бъде понесена от тези, които принуждават Русия да предприеме тази стъпка.

Виж и това:  Костя Копейкин: Време е за преосноваване на България!

В изявлението се отбелязва, че макар и да напуска Съвета на Европа, Русия остава отворена за прагматично и равноправно сътрудничество с неговите членове по въпроси от взаимен интерес и в рамките на конвенциите, в които Русия реши да продължи да участва.

Министерството отбеляза, че след оттеглянето си от Съвета на Европа Русия ще продължи да спазва решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), ако те не противоречат на руската конституция.

Обединителният потенциал на Съвета на Европа беше унищожен от НАТО и страните от ЕС, твърдят от външно министерство. “Те виждат в тази организация единствено средство за идеологическа подкрепа на своята военно-политическа и икономическа експанзия на изток, налагайки един благоприятен за тях “ред”, основан на правила, който всъщност е “игра без правила”. Институциите на Съвета на Европа, включително ЕСПЧ, системно се използват за оказване на натиск върху Русия и за намеса във вътрешните й работи”, се подчертава в изявлението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *