НОВИНИ

Строителството блокира – няма стомана

Всеки ден звъня на телефоните на “Стомана”, Перник, и от там ми отговарят, че нямат фиксирани цени за стоманата. Продават, когато те решат, така че липсата на арматура вече се усеща на строителните площадки”, оплаква се пред “Марица” собственикът на строителна фирма под тепетата. „Засега замразявам обекта, който смятах да започна да строя. Ще изчакам да видя как ще се развие ситуацията на пазара. Спирам да правя и сделки „на зелено“. С това поскъпване на строителните материали въобще не мога да преценя с какъв процент да завиша цената на кв. м жилищна площ“, допълва строителят.

Липсата на основни строителни материали по борсите в страната е напът да се превърне в новата „пандемия“ за строителите. Някои фирми преустановяват работа заради високите цените на стоманата и арматурното желязо, а пък инвеститори вече спират обекти заради недостиг на строителни материали. За проблема алармират и от Камарата на строителите. От там уточняват, че голямата липса, която се усеща към момента, е на стоманата. Основната причина е войната в Украйна.

След 24 февруари, когато бе началото на военните действия, всички борси у нас са спрели да продават суровината поради факта, че основният й внос е именно от Украйна и Русия. Пандемията около COVID-19, а сега и военната криза в Украйна водят до още един проблем – галопиращата инфлация, която в последната година удари цените на основните строителни материали, които се търгуват на борсите.

От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 на 2100 лв., а на пазара вече има и сериозен недостиг. Тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация, са поскъпнали с 31%. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони – с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст над 53%. Паралелно с това поскъпват електроенергията и горивата. С близо 57% са поскъпнали промишленият ток и природният газ, с над 33% – рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% – еленергията. Това показват данни на Камарата на строителите.

Прогнозите на камарата за ръст в цените на цимента и бетоновите изделия от миналата година също се сбъднаха: основата причина за повишението в цените им – от 11 до 15 процента, също е заради по-високата цена на тока и природния газ. Цената на керамичните изделия също върви нагоре. От КСБ обобщават проблема така: средногодишната инфлация в сектор „Строителство“ към момента е около 6-7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.