СВОБОДНО ВРЕМЕ

Татяна Събчева: Цялото ми око се наду и “цъфна”, повече никога няма да споря с полицаи!

Младата жена, която бе осъдена на пробация за хулиганство спрямо полицаи, разказа за Plovdiv24.bg своята истина за инцидента, станал на 25.10.2020 г. по бул. “Васил Априлов”. “Вие, медиите, сте единственото спасение за граждани като мен, които нямаме връзки, защото е явно, че системата работи срещу нас“, каза 33-годишната Татяна Здравкова Събчева.

По думите й тя е жертвата, а не полицаите и нищо, описано в обвинителния акт, не е истина, а е пълна измислица“. Миналия ден Татяна бе осъдена на 9 месеца пробация за тежко хулиганство по съкратената процедура, с признаване на вина. Между нея и прокуратурата бе подписано споразумение. Тя бе осъдена да плати и разноските по делото, както и хонорара на адвоката на пострадалия полицай в размер на общо близо 900 лева. В залата момичето се разплака. Явно от гняв.

“В 21.00 часа в неделя вървях пеша, за да си взема вечеря и да се прибера, живея наблизо. Нито съм пила алкохол, нито съм била с автомобил. Попаднах на полицаи, които лепят глоби на неправилно паркирали автомобили пред павилиона за гироси и влязох в спор с тях. Питах ги защо лепят там, а не отидат на друг оживен булевард, където движението е натоварено.

Забелязала съм, че го правят винаги там, лепят, после въртят в кръг и отново лепят на новоспрелите. Повече няма да си позволя никога да взема гражданска позиция и да вляза в спор с полицай след този случай“, зарича се младата жена.

По думите й нещата ескалират и буквално за две секунди тя бива “сгъната и мушната“ в полицейската кола, а след това откарана във Второ РУ. “Бяха двама огромни мъже, не можех да се съпротивлявам въобще. Ядосаха се, че си позволявам да кажа нещо.

Започнахме да викаме на висок тон, аз им казах, че нямат право да ме задържат, че искам адвокат, но всичките ми права бяха нарушени, не ми позволиха в началото да говоря по телефона. Нещо повече – започнаха да ме блъскат и да ме ритат, караха ме да подпиша някакви документи, но аз отказвах, блъскаха ми главата в радиатора и в стената и цялото ми око се наду и “цъфна”. Като видя това, единият от полицаите ги накара да спрат, че се виждало.

Скулата ми беше ожулена, гърбът ми също беше в синини. Това беше кошмарно арестуване. Държаха ме 24 часа в ареста, без вода, без храна. А след това ми казаха: “Сега ще ти спасим живота и ще видим следващия път дали ще си позволиш да отговаряш на полицаи”.

Като ме пуснаха, отидох направо при лекар, който ми издаде медицинско. Всичко ме болеше, медикът не можа да повярва, като видя синините ми, че това се е случило на момиче. Лекарят дори коментира, как тези от Второ РУ не се били научили, че не трябва да се бият хората.

Не стига, че аз съм битата, но и ме обвиниха за хулиганство и нападение на полицаи. Единият от тях имал травма в гърдите – та аз да не съм каратист. Пълни лъжи, и се подкрепят един друг. Единственото ми спасение бяха записите, но те са ги унищожили. Срещу системата в България не можеш да се бориш, особено, ако си обикновен човек, като мен“, разказа още Татяна.

Пак по думите й полицаите имат готова схема, която прилагат на много граждани като нея, като ги забъркват в такива ситуации. И след това ги изнудват за пари, като им предявяват различни обвинения.

В нейния случай единият от полицаите я обвинява за обида с частен иск за 1500 лева. Тя подписва споразумение и ги плаща “за да спре да се чувства обиден“. Второто обвинение е за тежко хулиганство, на което станахме свидетели. Тук жената ще трябва да заплати до пет дни близо 900 лева.

По време на делото адвокатът на другия полицай я информира, че завеждат ново дело срещу нея, с иск за 4000 лева, за лека телесна повреда, за това, че го е одраскала. “Това е схемата към потърпевши от подобни случаи. В тази схема дори може да са замесени и адвокати. Пишат ми много хора, подкрепят ме, знаят за много подобни случаи с обикновени хора. Сега трябва да плащам, ще тегля заеми и ще плащам. С една заплата няма как да покрия тези дела“, твърди Татяна Събчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *