СВОБОДНО ВРЕМЕ

Какъв е рискът от „внос“ на болести у нас заради бежанците от Украйна?

На всяка секунда по едно украинско дете пристига в някоя от страните на Европейския съюз. България не прави изключение и у нас лавинообразно расте броят на украински бежанци , принудени да изоставят домовете и покъщината си заради войната. Експерти обаче виждат в ръста на имигрантите риск от „вноса“ на някои позабравени болести у нас.

Причината е липсата на санитарен контрол на влизащите бегълци от войната, които вече надхвърлиха 80 000 души.

Европейският център за контрол на заболяванията вече предупреди, че може да възникнат огнища на морбили с прииждащите украинци.

„Действително съществува възможност за износ оттам на някои предотвратими заразни болест главно при децата заради пропуски в имунизационния календар там в последното десетилетие. Само шепа хора обаче са поискали бежански статут, другите са един вид туристи. Затова здравните ни власти и държавата като цяло трябва да помислят по въпроса как те да бъдат обхванати здравно“, коментира и бившият шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, който в момента е консултант към Столична община.

Украйна бежанци

“Направили сме анализ каква е разликата между имунизационните календари на Украйна и на България и как трябва да се подхожда при децата, в зависимост дали има документи и данни за имунизация, какви допълнителни изследвания трябва да се правят, ако се наложи”, посочи  главният здравен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. И допълни, че ваксинация срещу COVID-19 е редно да се прилага за всички пристигащи, тъй като много малко от тях имат някакви данни за имунизация. Това е практика, която въведе Полша и трябва да уеднаквим подхода в ЕС, посочи доц. Кунчев.

Обичайно в местата, където се водят сражения, често се появяват и огнища на холера, туберкулоза, дифтерит и тиф, наричани болести на войната. Засега няма сигнали приютените у нас украинци да са докарали опасни зарази.

бежанка с детенце

„Тези, които търсят медицинска помощ, най-често страдат от обичайни за сезона проблеми – инфекции на горни дихателни пътища, възпаление на уши, нос, гърло, кашлица. Уточнявахме с други пациенти аналози на лекарствата, които приемат, да се прецени, ако няма даден продукт, с какво може да се промени“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Евгени Крайселски. Той беше сред първите медици у нас, вписали се в официалния правителствен сайт в помощ на бежанците от Украйна.

Голям проблем се оказват имунизационните паспорти на децата бежанци, без които не могат да бъдат приети в ясла или градина. Малцина ги носят, други молят роднини да ги сканират и нашите власти признават копието. Малчуганите трябва да получат всички изисквани у нас ваксини и тогава да тръгнат на забавачка, обясниха от РЗИ. Оттам са категорични, че изключения няма да правят, защото през последните 10 г. в различни части на Украйна е имало епидемични взривове от полиомиелит (детски паралич).

украински бежанци България

Здравната каса поема лечението им, имат право на джипи

Здравната каса ще поеме лечението и на украинците, като за целта държавата ще отпусне целево финансиране. Това ще бъде уредено чрез законови промени, които се очаква да влязат в парламента още следващата седмица, съобщи председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

За да имат право украинците с временна закрила на същата медицинска помощ, която ползват здравноосигурените у нас, се налагат корекции в три закона – Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване. За бягащите от войната със статут на бежанци това право е уредено и в момента.

„България е потърсена основно от здрави хора. Те не идват като една голяма група пациенти. Смятам, че ще можем да се справим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази криза с бежанците, без да изпитаме някакъв сериозен недостиг“, каза доц. Антон Тонев. След влизане в сила на законовите корекции украинските бежанци ще могат да изберат и личен лекар у нас. Гражданите от Украйна, които обаче не са потърсили закрила, имат право само на оказване на безплатна спешна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.