НОВИНИ

11-годишно момче избяга само от войната в Украйна и се събра със семейството си

11-годишният Хасан, който избяга сам от войната в Украйна, отново е със семейството си, съобщи словашката полиция в официалния си Фейсбук профил. След напрегнато пътуване, майка му и баба му вече са при него в Словакия.

Историята му разказват от словашката полиция. Това не беше първият път, когато семейството на Хасан бяга от войната. Преди години се наложило да напуснат Сирия. Бащата не успял… Хасан и майка му се установили в родината ѝ – Украйна. Едва няколко години по-късно те отново бягат.

Първо избягали трите сестри на Хасан – те отпътували до най-големия им брат в Братислава, където той учи. Задачата им била да проверят дали 11-годишният Хасан може да стигне до Словакия. След това майка му го изпратила сам. Тя нямало как да отиде, тъй като бабата на Хасан е трудноподвижна.

Хасан прекара над един ден във влака. Само с торбичка и с номера на брат му, написан на ръката му. Така Хасан успя да се събере със своите братя и сестри в Братислава, където започват живота си от нулата. Историята за пътуването на малкия Хасан трогна света и стигна дори до американката Клоуи Кардашиян, пишат още от словашката полиция.

Заради заплахата от руски бомбардировки в крайна сметка майката и бабата на Хасан решават да опитат и те да избягат. Взимат със себе си и малкото си куче.

След много напрегнато пътуване с евакуационен влак те успяват да избягат в понеделник. Асоциацията на християнските младежки общности и други хора, които не могат да бъдат назовани, помогнаха много, пишат още от полицията.

И сега семейството отново е заедно. Най-големият брат е само на 20 години, но вече е глава на семейството. Той набавя необходимите документи, разрешителни, търси училища, квартири…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.