НОВИНИ

Лъсна истината за взривения и опожарен мол в Киев при руски обстрел тази нощ СНИМКИ

В нощта на 20 срещу 21 март беше нанесен удар по склад за боеприпаси в Киев, след което след известно време граждани се надпреварваха помежду си, за да докладват в социалните мрежи за експлозията.

Патрулната полиция на Киев публикува снимка от мястото на удара: на нея се вижда зарядна гилза на снаряд от най-мощната артилерийска система в Украйна 2С7 „Пеон“ с калибър 203 мм.

Въоръжените сили на Украйна използват тези гаубици, за да обстрелват контролираните от Русия покрайнини на Киев.

Такива складове се създават в обсадения Киев, за да се избегне унищожаването им от удари по военни цели, както и за оперативно снабдяване на войски в градски битки.

Също така очевидци публикуваха видео: неочаквано на мястото на удара гръмна втора експлозия след удара по склада за боеприпаси.

В мрежата се появиха кадри от напълно изгорелия търговски и развлекателен център (SEC) Retroville в квартал „Подолски“ на Киев.

Сега става ясно, че пожарът в търговския център започна в резултат на взривяването на склад за боеприпаси за самоходни оръдия 2С7 „Пеон“. Боеприпасите се съхраняват в таен склад за ракетно и артилерийско оръжие в района на ж.к. Виноградар (Подолски район).

Складът е бил разрушен от точен удар на руските въоръжени сили на 20 март вечерта, а разпръснатите снаряди са нанесли щети на цивилната инфраструктура, включително търговския център „Ретровил“.

Към 09:30 часа на 21 март е известно, че в резултат на този обстрел са загинали осем души, се казва в съобщение на Генералната прокуратура на Украйна, цитирано от УНИАН.

„Информацията за загиналите и ранените се изяснява. На място работят спасители и служители на реда, които документират престъплението. Досъдебното разследване се извършва от полицейското управление Подолск на Главно управление на националната полиция в Киев. “, се казва в изявление на министерството.

По-рано УНИАН писа, че вечерта на 20 март 2022 г. руските въоръжени сили са обстреляли жилищен район в квартал Подолски на Киев. Украинските правоохранителни органи установиха, че по време на обстрела са използвани средства за водене на война, забранени от международното право.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.