НОВИНИ

„Кауфланд“ тежко удари родните овцевъди, пусна евтино агнешко за празниците от Северна Македония

Веригата магазини „Кауфланд“ в България нанесе пореден тежък удар на родните овцевъди, като пусна в навечерието на великденската кампания евтино агнешко месо от Северна Македония. Не е ясно дали евтиното македонско агнешко съдържа завишени нива на антибиотици, хормони и забранени в ЕС субстанции.

„Цената на месото е с 30% по-ниска от тази на българските производители, а родният потребител няма никакви гаранции, че месото не съдържа завишени нива на антибиотици, хормони, ваксини, химически и други субстанции“, коментира за Агроновините Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

„Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. й дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. 30% по-ниската цена се постига от факта, че Скопие трябва да сзапва много по-малко регулации, които са задължителни за страните членки на ЕС, сред които и България“, подчерта Караколев.

„Когато имаш по-малко регулаци и изисквания, имаш по-малко инвестиции и себестойност на дадения продукт. От друга страна обаче на това месо не се вижда печат, който да се съдържа информация и код от страната на произход, за да е ясно на българския потребител какво ще сложи на трапезата си. Той няма никаква гаранция, че това „евтино“ агнешко месо не съдържа завишени нива на антибиотици, хормони, ГМО, химия. В Северна Македония, както и в Сърбия, не е забранено влагането във фуражите на месокостно или трупно брашно, което се произвежда от мъртви животни и е забранено в ЕС“, каза още Караколев.

Според най-голямата овцевъдна и козевъдна асоциация у нас, с търговската си политика „Кауфланд“ нанася тежък морален удар върху българското животновъдство и внася тежък смут на родния пазар.

„По време на Великденската кампания „Кауфланд“ продава средно 60-70 тона агнешко. От тях печелят около 180 000-200 000 лева и ще смажат целия български пазар. Това за германската верига е нищо като приход, но по този начин се внушава на потребителя, че българските производители продават на космически цени, а македонците могат по-евтино. Само тръбят лозунги че подкрепят родното, а на практика го унищожават. Германската верига дава ясен знак, че не я интересува ситуацията на българския животновъд. Дъмпинговият им внос ще стимулира всички кланици и търговци да предпочетат „евтиното“ македонско месо, пред висококачественото българско. В тази тежка пазарна ситуация, в която комбинираните фуражи стигнаха космически цени, българските производители нямат никаква гаранция, че ще успеят да реализират продукцията си. Фермерите ни ще бъдат принудени да продават под себестойност, само и само да пласират стоката си“, подчерта съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Симеон Караколев изрази възмущението си и във Фейсбук. Ето цялата публикация без редакторска намеса:

Сърдечно “благодаря“ на Kaufland Bulgaria за навременната подкрепа на родните овцевъди! В тази сложна и тежка икономическа обстановка за българските животновъди тази “акция“ се явява силна и навременна подкрепа!! Това да пуснеш с 30 % по-евтино македонско агнешко в началото на Великденската кампания е “точно в целта“ за българските овцевъди!!

Ето защо настояваме Министерство на земеделието и управляващите да се замислят дали не е по-добре да подпомагат директно Кауфланд или пък македонските овцевъди?! На тях ще разчитате да осигурят продоволствието при нужда!!

P.S. Кауфланд много обичат да обявяват гръмко в патриотични рекламни кампании, че подкрепяте родните производители… явно Кауфланд не познава добре границите на държавата ни и все още смята, че България е на три морета – Kiril Petkov, Assen Vassilev, Momchil Nekov, Ivan Hristanov, Hristo Daskalov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.