НОВИНИ

Образувано е досъдебно производство срещу Асен Василев по сигнал на Георги Самуилов / ВИДЕО

Спецпрокуратурата разследва за длъжностно престъпление вицепремиера и финансов министър Асен Василев по сигнал на „Инса ойл“. Той е изпратен от дружеството на пловдивския бизнесмен Георги Самуилов на 15 март. Разпореждането за образуване на досъдебното производство е направено още същия ден лично от главния прокурор Иван Гешев.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента, възмущавайки се, че държавното обвинение е много по-бавно за материалите, подавани от МВР.

„Забравих да изразя своето съжаление към главния прокурор. Или си е счупил краката, или си е навехнал ръката да бърза да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Василев“, каза Рашков. Той добави, че в прокуратурата толкова са бързали по сигнала на „Инса ойл“ срещу Асен Василев, че в документите е написано, че случаят е съобщен от органите на МВР. „Такова съобщение от нашето министерство не е направено“, увери Рашков.

„Инса ойл“ и „Сакса“ (веригата „Круиз“) бяха обвинени от вицепремиера Асен Василев в незаконно поведение, довело до покачване на цената на горивата и последвалата истерия с огромни опашки по бензиностанциите на 2 март.

„За бензина стана ясно – „Инса ойл“ и „Сакса“ са двете вериги, които са вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това“, каза Василев пред бТВ. На реплика на водещата, че все пак те не са направили нещо незаконно, Василев опонира, че всяване на паника, опит за манипулация на пазара и господстващо положение са незаконни действия, заслужаващи тежки глоби.

На следващия ден Комисията за защита на конкуренцията започна проверка по случая, като бе съобщено, че според комисията може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение между дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“.

От дружеството на Георги Самуилов реагираха със съобщение до медиите, в което заявиха, че са били привиквани за „разговор на четири очи“.

„Още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „четири очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани ​прокуратурата на Република България и европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон“, обявиха от „Инса ойл“.

Според дружеството „пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните“, визирайки „Лукойл“.

Делото по сигнала на “Инса ойл“ съвпадна с дебатите в парламента за закриването на Специализираната прокуратура. При окончателното закриване на тази институция делото трябва да бъде разследвано от Софийската градска прокуратура.

Петков: Пълно безобразие и срам, ако е вярно за производството срещу Василев

Не съм получил официално от прокуратурата информация за производство срещу Асен Василев. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

Но ако е вярно, това е пълно безобразие.

Те не можаха да направят 2 г. производство във връзка с другия казус, сега ако за няколко часа са успели да направят за една от компаниите, които бяха част от паниката за цените на горивата в последните дни, това ще е стъпка на прокуратурата какво цели с нейните действия. Надявам се, че не е вярна новината, но ако е вярна – просто срам, добави още Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.