НОВИНИ

„Работещите бедни“: Заплата от 710 лева всъщност е 550

КНСБ поиска още едно увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли. Синдикатът настоява възнаграждението да стане 764 лева от лятото. Припомняме, че с приемането на закъснелия държавен бюджет бе решено МРЗ от 1 април да стане 710 лева.

Вдигане на МРЗ през три месеца е прецедент за българската стопанска история, но и инфлацията, която за февруари достигна двуцифрено число, също беше добре забравена.

На годишна база инфлацията достигна 10% и тя ще продължи да се увеличава, смятат от КНСБ. За това говорят очакваната по-висока цена на природния газ, трудно прогнозируемите цени на горивата и енергията за бизнеса.

Простите сметки показват, че увеличението на МРЗ с малко над 9% /от 650 лева на 710 лева/ от първи април вече е „изядено“ от инфлацията.

Освен това, от тези 710 лева в джоба на най-нискоквалифицираните българи влизат едва 550,94 лева. Всичко останало отива за данъци и осигуровки, които се покриват само от работника. Разходът за работодателя пък е 845 лева.

Ако предложението на КНСБ влезе за обсъждане и бъде прието от властта, от тези 764 лева ще останат номинално 592.84 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.