НОВИНИ

Държавно предприятие отказа на Събев информация за 418 милиона лева платени на руска фирма

Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ) отказва да предостави на принципала си – министъра на транспорта, информация за това как без обществена поръчка руската компания „Гидрострой“ е станала подизпълнител по проект на стойност 418 млн. лв. с ДДС. Това показва информация, предоставена от Николай Събев в рамките на парламентарния контрол.

През пролетта на 2020 г. Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ възложи на 100% държавната търговска компания ТСВ удълбочаването на два плавателни канала в пристанище Варна. Стойността на поръчката е 418 млн. лв. с ДДС. Това стана по една от т.нар. инхаус процедури (без обществена поръчка). Разследване на „Дневник“, което продължава и в момента, показа, че пак без обществена поръчка държавното дружество е наело подизпълнители, на които е платило 339 млн. лв. с ДДС. На трети етап като краен изпълнител на проекта, но вече със секретен договор, е наета руската „Гидрострой“

В продължение на две години и независимо от смяната през това време на две редовни и две служебни правителства, договорите, сключени с подизпълнителите по проекта, са пазени в дълбока тайна въпреки неколкократни съдебни произнасяния в полза на публикуването им.

Виж и това:  Цитат на деня: Не пипайте организираната престъпност. Ще настане хаос…

Кои са посредниците между ТСВ и „Гидрострой“ – тук.

Според отговорите на поредното парламентарно питане по казуса, отправено от Антоанета Цонева („Демократична България“), ТСВ няма сключен договор с компанията „Гидрострой“ – нещо, което още преди време стана известно в хода на разследването на „Дневник“. Поради невъзможността да изпълни поставената й задача по удълбочаването на плавателните канали във Варна ТСВ е наела като подизпълнител дружеството по Закона за задълженията и договорите „Ес билд“. Министърът на транспорта Николай Събев твърди в отговорите си, че „изрично е настоял“ документите по последвалите делови контакти между държавната ТСВ и веригата от подизпълнители по проекта да му бъдат предоставени.

Как изпълнител на проекта се оказа „Гидрострой“ – тук.

„Информацията не беше предоставена с аргумента, че клаузи в договора между ДЗЗД „Ес Билд“ и „Гидрострой“ не позволяват разкриването на ценови параметри от договора пише в отговора на Николай Събев. Разчитам такава информация да бъде предоставена по повод на проверката, възложена от компетентните органи.“

В края на януари т.г. в хода на две проверки по изпълнението на проекта за удълбочаване на плавателните канали във варненското пристанище бяха открити серия от нарушения, в това число и индикатори за измама. Проверките бяха извършени от строителния контрол и държавната финансова инспекция и констатираха очевидния и установен в разследванията на „Дневник“ факт, че ТСВ е възложило на трето лице изпълнението на дейностите, които са му възложени от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, без това да е било предвидено в споразумението, подписано между тях.

Виж и това:  Образувано е досъдебно производство срещу Асен Василев по сигнал на Георги Самуилов / ВИДЕО

Как държавата разчисти най-напред пътя към пристанището на Доган – тук и тук.

Проверките на строителния контрол и държавната финансова инспекция

откриха също, че изпълнението на строително-монтажните работи по време на удълбочаването е станало, без за това да е сключен договор с възложителя или изпълнителя, а актовете и протоколите, съставени по време на изпълнението на проекта, са били подписани от лице, което не е било участник в строителния процес. Същата проверка констатира, че „не е осъществен и контрол от страна на лицето, осигурило финансирането за изпълнение на строително-монтажните работи“.

Според заключението, направено от Дирекцията за национален строителен контрол, в този случай става дума за измама, която се наказва със затвор от 1 до 6 години.

„След приключване на проверката (по която в момента работи МВР) и ако се потвърди нарушение, разчитам компетентните органи да потърсят отговорност от извършителите“, пише в заключение на информацията, предоставена на Антоанета Цонева от транспортния министър.

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.