СВОБОДНО ВРЕМЕ

Пенсионна революция: У нас влиза услугата “европейска пенсия”

Фондове от други страни в ЕС могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас. “Европейски пенсии” в България ще могат да предлагат и лицензираните в страната пенсионноосигурителни дружества, които в момента предлагат продукти за т.нар. втора пенсия и доброволно осигуряване.

Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са предложени от правителството за обществено обсъждане. С новите текстове в България се въвежда паневропейският пенсионен продукт. Той е известен под името „европейска пенсия“ и бе приет преди 2 години. Продуктът позволява пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Паневропейските пенсии ще се предлагат у нас на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство.

За европейска пенсия ще се разкриват отделни фондове, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Всеки осигурен може да има само една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и така една част от осигурителните вноски да се инвестират сигурно, а друга – за по-висока доходност. Подсметки ще се правят и когато един човек сменя държавата на пребиваване.

Договор за европейска пенсия може да сключи всеки навършил 16 години. А право на европейска пенсия се придобива при навършване на нормалната възраст за пенсиониране. Ще могат обаче да се ползват предварителни плащания при инвалидизиране. Европейската пенсия ще се наследява при преждевременна смърт на осигурения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *