НОВИНИ

Посланиците от ЕС се възмутиха от българска депутатка

Посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) в България осъдиха призивите за насилие, изразени в публикация на народната представителка от „Възраждане“ Елена Гунчева от 18 март

В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които „точно може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна, информира Свободна Европа.

По-рано председателят на парламента Никола Минчев разкритикува публикацията на Гунчева. В профила на Народното събрание във Фейсбук Минчев определи изявите на конкретен депутат като „недостойни и недопустими“ и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция „всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите“.

В публикацията на Минчев не е цитирано името на народния представител, но описанието съвпада с пост на депутатката Елена Гунчева от „Възраждане“ от 18 март. По-късно постът беше изтрит, но много хора вече го бяха снимали и разпространили. Самата Гунчева посочи, че е изтрила публикацията по настояване на ръководството на „Възраждане“.

Виж и това:  Депутатка от „Възраждане“ зове Русия да атакува България

„Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет, ако Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“, пишеше в изтрития пост на Гунчева.

С второто Гунчева заявява, че има готовност да посочи какъв е адресът в София на посолството на САЩ с посланик Херо Мустафа.

Късно вечерта в понеделник посланиците на ЕС в България разпространиха позиция, в която приветстваха изявлението на Никола Минчев, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици.

„Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, пише в съобщението на посланиците.

Официалните изявления на Минчев и представителите на ЕС дойдоха след множество обществени призиви за реакция и позоваване на чл. 419А от Наказателния кодекс. В него се казва, че който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие, подлежи на наказателна отговорност.

Самата Елена Гунчева отговори на позицията на Минчев с нов пост във Фейсбук, в който написа, че е „недопустимо за български народен представител да служи на чужди интереси, а не на българските“.

Обвинението, че българското правителство защитава чужди интереси е сред основните тези на партия „Възраждане“. От формацията настояват България да не изпраща военна помощ на Украйна с обяснението, че това „би въвлякло България във войната“. Досега всички представители на управляващите отричат кабинетът да планира изпращането на такава помощ.

От „Възраждане“ организираха и протести в подкрепа на действията на Русия в Украйна, в които взе участие и депутатката Елена Гунчева. По-рано тя стана известна с конспиративните си позиции срещу ваксините, като например, че те са продукт на „определен кръг“, който си е платил на политиците по света, за да проведе потенциално смъртоносен медицински експеримент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.