СВОБОДНО ВРЕМЕ

УЛ. „МАКЕДОНИЯ“ ВЪВ ВАРНА МОЖЕ ДА СТАНЕ УЛ. „УКРАЙНА“

Украйна иска да се преименува емблематична варненска улица, съобщава chernomore.bg. Посолството на страната призова българските граждани да подпишат петиция, с която да бъде променено името на варненската улица „Македония”, на която се намира сградата на руското консулство. Предложение е тя да бъде именувана „Украйна”.

От украинското посолство предлагат смяна на имената на още три улици в страната. За булевард „Драган Цанков” в София, където е сградата на руското посолство, също се предлага името „Украйна”, а за столичната „Никола Мирчев” и русенската „Ниш”, където са сградите на руски консулства – „Героите на Украйна”.

„Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия. Кампанията на Ukrainе Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и те виждат тази инициатива като много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура. Проектът е насочен за създаване на глобална коалиция въз основа на работата, която вече е проведена в няколко държави”, посочват от украинското посолство. Те допълват, че вече са сменени имена на улици и площади в Албания, Литва, Латвия, Норвегия, Торонто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.