НОВИНИ

Българин с потресаващ разказ за проверки на румънските граничари / СНИМКА

Прибирам се от Бежанския център и си лягам да си почивам. Да…ама…не!!!

Преди два дни карах до Златните жената която е дошла във България с едното си дете, а другото е останало в Украйна защото е било при дядо си на село. Бойните действия не позволяват да се съберат преди бягството. Плачешком ми обяснява, че сина и Антон на 14г. е оставен на Украйнско-Молдовската граница от превозвач защото точно днес е излязъл закон, че дете не може да напусне без родител Украйна. Нямах време за мислене…Обадих се на Веси, решаваме да тръгнем за Украинската граница. Няма шанс да си стоя вкъщи а детето да бедства някъде в нищото. Вземам Веси и отиваме в Златни да вземем жената.

Часът е 19.30ч и трябва да изминем до Украйна 385км. По пътя нищо интересно до последния град в Румъния. Спира ни патрул за проверка на документи: Документите моля!!! Давам ги в очакване да ми ги върне и продължим. Детето ни чака само в Украйна.

Идва единия полицай и иска всички документи. След още малко идва и със задоволство казва: Ще конфискуваме колата!!! Защо, го питам стъписан!!! Защото колата е крадена….След малко казва, че не е крадена и пита защо е сменен номера???!!! Обясняваме, че щом купим кола от Пловдив и живеем във Варна трябва да се смени номера. Следващ въпрос който тотално ни „уби“ беше??!!! Вие тази кола платихте ли я??!!! Обясняваме, че имаме документи и платежни…Това не стига…Идва нова полицейска кола към вас. Излиза старшината и казва: Проверка за алкохол. Аз последно пих на 20 години…сега съм на 100…Отрицателен за алкохол. В това време отново казват задържаме колата и утре в 09.00 ще разследваме. Влизат си в колата…умуват нещо. Вече си мислим, че искат пари.

Идват и казват: Последна проверка и ви връщаме всичко и тръгвате??!!! Идват двамата на които мозъка им е колкото на половин сабачка…връщат всичко и си тръгваме. 1 час им отне да съберат 2+2. Пристигаме на граница Румъния-Молдова проверка щателна и влизаме с лични карти. Остават само 2 км и вземаме момчето. На границата Молдова-Украйна спираме и жената трябва да измине последните 300 метра пеша за да вземе детето си 02.00 часа е. Убедени сме, че по границите си мислят за нас, че вземаме много пари за да я доведем до тук. Ние вземаме 0 лева!!! Идва жената с детето си!!! Живо и здраво си е, запознаваме се и тръгваме на обратно!!! 02.45 часа е!!! Остават 380 км само!!! Във Варна сме си в 08.30 ч….

Дадохме от нашия живот само 13 часа, но видяхме как майка прегръща детето си!!! И когато се оплакваме как живеем във България…отидете до Молдова или Украйна…Тук ще ви се стори Малдивите!!!

ИМАШ ЛИ ЖЕЛАНИЕ, НАМИРАШ НАЧИН!!!

НЯМАШ ЛИ ЖЕЛАНИЕ, НАМИРАШ ПРИЧИНА!!!

Симо Симеонов

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.