СВОБОДНО ВРЕМЕ

Проф. Аргирова предрече нова К-19 вълна след броени месеци и се обърна към цяла България!

Проф.Радка Аргирова още от началото на Ковид -пандемията е сред най-компетентните учени у нас, чиито прогнози са изключително точни. Сега тя говори за евентуална нова вълна на заболяването и направи важно обръщение към цяла България:

„Решението за отпадането на ковид мерките не е взето еднолично.

Спазихме напълно начина по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна“. Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова в „Денят започва с Георги Любенов“.

Във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

„Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията я има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна“, заяви Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса, подчерта Аргирова. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември, дотогава ще е относително спокойно, каза още тя.

„Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки – носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване“, призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен респираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип.

Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените сертификати все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

„И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря“, заяви тя.

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.