НОВИНИ

Стопани пред фалит заради евтино агнешко от Северна Македония

Нов удар за българските овцевъди преди Великден и Гергьовден. Стопанства алармират, че са пред фалит, заради евтино агнешко от Северна Македония, съобщава в свой репортаж bTV.

Стадото на Иван от еленското село Чакали наброява 550 овце. Ще продаде 350 агнета на 8 лева живо тегло и така ще покрие разходите си.

„Не знам как колегите в Македония продават толкова евтино. Сигурно зърното, или работната ръка, или тока е по-евтин там, или държавата застава плътно до тях“, смята Иван.

Ако тази година заложите на българското агнешко за трапезата ще трябва да си приготвите между 5 и 8 лева повече на килограм.

Родното месо по магазините е между 21 и 25 лева, а това от Северна Македония 17.

Надежда е собственик на тренажорна и магазин. „На фона на тези цени става трудно човек да е конкурентоспособен“, казва тя.

За за закърпи бизнеса си, фермерът от Северна Македония Митко изнася месо у нас.

„Идват и купуват агнешко от нас и ни обвиняват, че продаваме евтино агнешко. Но не ние сме тези, които диктуват цената. Цената се диктува от трима души в страната, те са основните купувачи“, посочва той.

Годишно от западната ни съседка влизат 152 000 килограма агнешко.

Има съмнение за качеството, защото Северна Македония не е част от Европейския съюз. От 2005 г. обаче е разрешено безмитен износ на агнешко месо за България. Допълнително държавата отпуска субсидии от 50 лева за продажба на едно агне.

У нас регистрираните овцевъди и козевъди са 12 000. Те настояват за субсидии и ограничаване на вноса.

Браншът пресмята, че по Великден у нас се консумират около половин милион агнета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.