НОВИНИ

Лена Бориславова: Не може заплатата на млад лекар да е 950 лв., който работи по 12 часа

Има системно недофинансиране в здравеопазването. Сестра ми две години работи в ковид отделение като млад лекар и реши да отиде в чужбина заради възнаграждението. Не може заплатата на млад лекар да е 950 лв., който работи по 12 часа, и то в ковид отделение. Това каза в студиото на „120 минути“ началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова. Тя обясни, че за нея заплащането на лекарите е кауза.

„Видях едно изказване на бивш министър на здравеопазването, който каза как ще успеят да направят тази реформа, откъде ще вземат пари. Да стои и да гледа. Само това мога да кажа“, обясни Бориславова.

Има перверзни ситуации, в които ръководството взима по 20-30 хиляди. Те не влизат в операции, не дават смени денонощно и пращат млади лекари. Единият вариант е да имаме съотношение 1:20 и шефовете да изпълняват това“, добави Лена.

Още следващите седмици ще има качествено увеличение на заплатите на медицинските специалисти, каза тя. По думите й засега е предвидено млад лекар със специалност да получава 2000 лв. минимална заплата, а медицинската сестра – 1500 лв.

Ковид добавката от 60 лв. за пенсионери, която важи до юни, може би ще остане и след това, обясни още Бориславова. Правителството се опитва трайно да промени изчислението на пенсиите, така че доходът, който е гарантиран, да не пада, обяви тя.

Същевременно всички пенсионери ще получат по 70 лв. добавка за Великден. Сумата е избрана, след като правителството е проверило преди това какви са възможностите в бюджета, предоставени от Министерството на финансите.

За политическата обстановка в региона Бориславова каза, че има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите.

„Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретно възложения, включително да работят за това да се дестабилизират отношенията на България със западните ѝ съседи, включително Северна Македония“, добави тя.

Бориславова добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония, че там също има руски интереси, които противодействат на отношенията на добросъседството, които са чувствителен момент за отношенията между двете страни.

„Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ“, заяви още началникът на кабинета на премиера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.