НОВИНИ

Зеленски: Русия може да се върне, дори ако подпишем най-мощното споразумение

Украйна трябва да има отбранителна армия и гаранции за сигурност, защото Русия може да се върне, дори ако бъде подписан най-мощният договор между двете страни. Това заяви президентът Володимир Зеленски в интервю, предават украински медии.

Разбираме, че дори ако подпишем най-мощното споразумение с вас, Русия може да се върне след две години. Ние просто разбираме това. Ако приемем това, то съответно ще можем да действаме, казва още Зеленски.

Зеленски посочи, че Русия може да забрави за исканията за „демилитаризация“ и „денацификация“ на Руската федерация.

Той обясни, че фразата за денацификацията след трагедията в Буча може да се приложи към самата Русия и подчерта, че армията трябва да съответства на армията, която съществува и е способна да защитава страната.

Украинският президент коментира, че Украйна няма доверие на Руската федерация и ще изгради държава, която ще може да се защити.

В същото време Зеленски отбеляза, че са необходими и ефективни гаранции за сигурност, тъй като Украйна не може постоянно да се бори, докато други страни се развиват.

Относно преговорите между двете държави Володимир Зеленски не изключва факта, че среща между него и Владимир Путин може да не се състои. И подчерта, че на Украйна и е необходима силна позиция.

Случилото се в Буча е голяма трагедия, след която е трудно да се говори с Руската федерация от човешка гледна точка. Няма прошка за това, каза президентът.

Трудно е да говорим за действията на Руската федерация, да я признаем за враг. Случилото се е геноцид, за който всички замесени трябва да отговарят. Но трябва да се намери възможности за среща и за изход от тази ситуация. Мисля, че трябва да си поставим такава летва за следващите преговори, каза още Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.