НОВИНИ

Лондон: Ще отговорим, ако Русия използва химически оръжия в Украйна

Ако Русия използва химическо оръжие в Украйна, Обединеното кралство е готово да отговори на подобни действия. Това заяви британският министър на въоръжените сили Джеймс Хепи пред „Скай нюз“.

Има някои неща, които са извън чертата, и използването на химическо оръжие ще получи отговор, като всички опции са на масата за това какъв може да бъде този отговор, отбеляза той, цитиран от „Ройтерс“.

Запитан дали може да изключи разполагане на британски или натовски войски на украинска територия, Хепи отсече: „Не, всички опции са на масата“.

Новината идва само часове, след като стана ясно, че британското правителство разследва непотвърдена информация, че руските сили в Украйна са използвали химически оръжия в югоизточния украински град Мариупол, където се смята, че хиляди са загинали по време на близо седемседмичната обсада.

„Всяко използване на такива оръжия би било груба ескалация в този конфликт и ние ще държим Путин и режима му под отговорност“, написа в Туитър външният министър Лиз Тръс.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да прибегне до използването на химическо оръжие в страната му и призова Западът да наложи по-строги санкции на Москва, които биха възпрели дори разговорите за използване на такива оръжия.

Ако са били използвани химически оръжия, това е много важен момент за нашия премиер и други правителства по света да обмислят как ще реагираме на това, заяви Хепи пред Би Би Си.

На руския президент Владимир Путин трябва да е ясно, че употребата на химически оръжия просто не е приемливо и не трябва да очаква Западът да стои настрана, ако те бъдат използвани, подчерта британският министър.

Русия нееднократно в последно време повдига перспективата за използване на ядрени оръжия, на фона на забуксувалата „специална операция“ в Украйна.

Западни официални лица също изразиха опасения, че Русия може да използва химически и биологически оръжия в Украйна, които може да се разпространят и извън страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.