НОВИНИ

Мика Зайкова: Каквото ние сами си направим, Господ не може да ни го направи

Случиха се най-неприятните неща, инфлацията хвърчи нагоре. За това предупреди икономистът и бивш депутат от ИТН Мика Зайкова пред БНТ

„Действията на правителството продължават да бъдат проинфлационни. Няма как да не кажа каквото ние сами си направим, Господ не може да ни го направи. В Плана пишело неща, които много притеснили Зайкова – до 30 септември 2024 г. ще трябва да минат дружествата, които произвеждат електроенергия от въглища, ще трябва да минат и приспособят към пазарните условия, ако ги има. До 2024 г. може и да ги няма ТЕЦ-овете“, предупреди Зайкова.

Тя посочи, че даването на пари е проинфлационен фактор. Ако се вдигнат цените на тока за домакинствата, нещата ще станат неуправляеми, предупреди Зайкова.

Във връзка с напрежението в коалицията за нов управител на БНБ, Зайкова е възмутена, че се постъпва така лошо с кандидата на ИТН Любомир Каримански, който е добър за Световната банка, но не е добър за нас.

„Много ми се искаше аз да препитам кандидатите, но не можах“, пошегува се Зайкова.

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев добави, че има много нахвърлени антиинфлационни мерки.

„Всички други, които се хвърлят в обществото, нито са обсъждани в коалицията, нито нищо“, каза Дачев. „В производството на всички стоки и услуги инфлацията наближава 40% и кой ще я спре, докато стигне до потребителите?“, пита Дачев, който настоя за дългосрочни договори за ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.