НОВИНИ

Шок: Всички продукти на „Киндер“ са опасни, изтеглят ги спешно от пазара (снимки)

Абсолютно всички продукти на „Киндер”, произведени в белгийската им фабрика в град Арлон, трябва да бъдат изтеглени от пазара у нас – без значение от срока на годност и партидата. Причината е разследването за възможно замърсяване със салмонела, което е открило още доста смущаващи факти. Дейността на завода в Арлон е преустановена.

Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните и всяха паника сред потребителите. Още вчера опасната продукция бе свалена от рафтовете на големите хипермаркети в България – „Лидл“, „Фантастико“, „Кауфланд“, „Била“, „Т-Маркет“ и др., установи проверка на Lupa.bg. Хора, закупили шоколадчетата от марката, бяха призовани да ги върнат и в никакъв случай да не ги консумират, тъй като може да има сериозен риск за тях.

Оказва се, че решението е общоевропейско – регистрирани са над 120 случая на салмонелоза във Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Швеция. Установено е, че деца в невръстна възраст са заразени, след като са консумирали шоколадови продукти с марката „Киндер“, произведени в завода им в Арлон, който осигурява около 7% от продукцията на дружеството-производител „Фереро“. Децата са се заразили предимно след консумация на така любимите им шоколадови яйца. Само във Великобритания има регистрирани 63 случая.

В България обаче яйцата „Киндер сюрприз“ с вложената вътре играчка не са опасни и затова не се изтеглят от пазара, тъй като у нас се внасят от завода им в Полша. Касае се предимно за малките шоколадчета на „Киндер“, така любими на децата. Сред продуктите, които са изтеглени, са още „Киндер Шокобонс“, „Киндер Сюрпрайз Макси 100 г“ (това всъщност е голямото шоколадово яйце от 100 грама), „Киндер Макси Микс“ и „Киндер Хепи Моментс“.

Не е ясно какви количества са внесени в страната. На този етап няма данни някой потребител у нас да е пострадал, настояват вносителите, които „изразяват съжаление по този въпрос“.

Още преди дни от компанията производител „Фереро“ признаха, че започват доброволно изтегляне, за да са сигурни в безопасността на храните, въпреки че до момента (според думите им) нито един от продуктите им не е дал положителен резултат за салмонела. Властите обаче не смятат така. Според разследващите органи информацията, която предоставя производителя, не е пълна, което налага забрана на цялата им продукция от завода в Арлон.

Ето кои продукти на „Киндер“ са изтеглени от продажба у нас според официалното съобщение на БАБХ. Ако сте ги купили, не ги консумирайте, а ги върнете:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.