НОВИНИ

Германци сметнаха,че горивото в България е най-скъпо спрямо стандарта на живот

Литър бензин А95 струваше средно 2.26 евро в Германия миналата седмица. Това е близо до рекорда от началото на март и все още е на ниво, което никога досега страната не е виждала в миналото. Нарастващите цени на петрола и данъкът върху CO2 доведоха до повишаване на цената, но преди всичко ефектът се усеща поради петролните компании, които се възползват от войната в ¿-кр@й н@, коментира немското издание Focus.de.

Според Автомобилния клуб на Германия (Avd), страната в момента има третата най-висока цена на горивата в Европа. Само в Холандия (2.34 евро) и Норвегия (2.30 евро) литърът струва повече. Освен 27-те страни членки на ЕС, от агенцията бяха оценени и Великобритания, Норвегия и Швейцария.

Най-евтиното гориво пък е в Унгария, където литър бензин А95 наскоро струваше средно 1.28 евро. Там някъде са и Малта с 1.34 евро и Кипър с 1.41 евро за литър. Средната цена във всичките 30 държави е 1.86 евро за литър, което е точно с 40 цента под германската цена.

Такова абсолютно сравнение обаче казва малко за това колко приемлива е цената. В крайна сметка много продукти са по-скъпи в Германия, отколкото в други части на света, защото заплатите и следователно производствените разходи и покупателната способност там са по-високи. Берлинският къривурст е значително по-скъп от чиния, пълна с улична храна в Югоизточна Азия – точно поради тази причина.

Ето защо също има смисъл да поставим цените на бензина във контекста на заплатите на всяка една страна. Или да се запитаме обратното: Колко време трябва да работи гражданинът на дадена страна, за да може да си позволи литър бензин А95?В Германия при средна нетна годишна заплата от 17 839 евро това е около 12 минути. Това поставя страната малко под средното за 30-те изследвани страни. Типичният европеец трябва да работи 18 минути, за да може да си позволи литър бензин в страната си.Най-тежко са засегнати най-бедните страни в Източна Европа. Средният българин трябва да работи 43 минути за литър първокласен бензин, в Румъния е 35 минути, а в Латвия 32 минути.

От другата страна са едни от най-богатите страни на континента. В Швейцария нетният доход е значително по-висок, отколкото в Германия, а цената на литър също е малко по-ниска, така че там са достатъчни 5 работни минути. Статистиката на немското издание показва 6 минути в Люксембург, 8 минути в Ирландия и 9 минути във Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.