НОВИНИ

Асен и Кирил: „Продължаваме промяната“ въпреки целия shit*

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев учредиха партия „Продължаваме промяната“ – четири месеца, след като едноименното им движение стана първа политическа сила и оглави управляващата коалиция. За целта те събраха близо 1000 души (по техните оценки) в Пловдив.

Петков и Василев ще са равни в партията – съпредседатели.

Вицепремиерът Асен Василев откри учредителното събрание.

„Приемам ви като мои приятели. От партийно строителство не разбирам, но явно ще трябва да се научим и това как се прави.

Всичко започна от един разговор с Кирил как може България да стане хубава държава – имаме си всичко, планини, морета, и не го използваме. И не го използваме не защото сме по-глупави, а защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. Или им помагаш да крадат, или напускаш страната.

Изгониха 800 000 души в последните 10 години.

Затова сложихме каските, казахме: влизаме в камикадзе, и скочихме в първия служебен кабинет. Събрахме седем човека на учредяването на „Продължаваме промяната“, сега сме вече около 1000 в тази зала“, обърна се към аудиторията вицепремиерът Асен Василев.

Той благодари на коалиционните партньори и каза, че целта на новата партия ще е всички да искаме да живеем в България.

„Сутрин се събуждаме заляти с най-различни идиотии. Чета в „Пик“ за най-различни неприятели. Ще си тръгнем от тая игра по-бедни, отколкото сме влезли, и се питам защо сме такива мазохисти.

Но се случват неща като реформата в здравеопазването, и изведнъж въпреки целия този shit* си казваш: това си заслужаваше“, взе думата Кирил Петков.

Не сме направили съзнателни грешки, това е важното, изтъкна премиерът. Той реши да цитира книга от Макиавели (която не назова), въпреки че от нея му се повръщало:

„Макиавели от 14 век казва, че политиката е мръсна работа. Той пише за правила от рода: ако трябва да си честен или да излъжеш, по-добре да изглеждаш честен, а всъщност да излъжеш.

По-добре да се страхуват от теб, отколкото да те обичат. Четейки тази книга, леко ти се доповръща.

Но има една глава, в която се казва, че има някои хора, които правят всичко обратно – предпочитат любовта пред страха, честността пред лъжата и по моята теория трябва да са абсолютен провал, но от време на време не са. И отдавам това на късмета. Мисля, че когато не използваме правилата на Макиавели, късметът ни води.“

Вероятно Кирил Петков цитира „Владетелят“. Създадена през 1513 г., книгата е публикувана посмъртно през 1532 г. Авторът я посвещава на влиятелното флорентинско семейство Медичи, чието благоволение Макиавели се опитва да спечели чрез нея. Едно от главните действащи лица, които са описани в книгата, е Чезаре Борджия. Сред световните политици, които са изучавали макиавелизма, са основателите на САЩ Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън и Джон Адамс, италианският фашистки лидер Бенито Мусолини и съветският комунистически вожд Йосиф Сталин.

За „Аз съм Наско“: не е пил и не се е дрогирал

Премиерът  даде да се разбере, че няма да наказва културния министър Атанас Атанасов за клипчето му, както и че според Петков не е употребявал алкохол или други развеселяващи вещества. Този човек е вкарал сърцето и душата си, каза за „Аз съм Наско“ правителственият шеф. И добави в отговор на въпрос, че подкрепя предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се прави тест за наркотици на политиците.

Уставът: връщане на доверието на гражданите в институциите

Според устава на партията, основните принципи на „Продължаваме промяната“ ще са върховенство на закона, равенство на всички български граждани пред закона, политически плурализъм и независима съдебна власт, зачитане на основните права на човека, свобода на словото, връщане на доверието на гражданите в институциите, придържане към постиженията на развитите демократични общества и Европейския съюз.

Целите на партията са:

–  Борба с корупцията;
–  Пълна прозрачност в управлението на публичните държавни средства;
–  Овластяване на независими, компетентни и честни хора в управлението на страната;
–  Осигуряване на ефективно и бързо административно обслужване, премахване на ненужните лицензи, регистрации и разрешителни. Създаване на администрация без гишета;
–  Създаване на условия за устойчиво развитие на българската икономика насочено към иновации, технологии, продукти и услуги на бъдещето, създаващи по-добре платени работни места;
–  Осигуряване на достоен живот на българските пенсионери и уязвимите социални групи, за да се елиминира социалната несправедливост;
–  Подобряване на качеството на образование, което да предостави равни възможности за развитие на всички деца;
–  Финансиране на масовия спорт и изкуствата като неразделна част от развитието на ценности у децата и младежите;
–  Създаване на условия за подобряване на качеството и ефективността на 2
системата на здравеопазването с лесен и напълно безплатен достъп на пациентите до най-модерните курсове на лечение, създаване на система за редовна и адекватна профилактика, въвеждане на система за справедливо разпределение на заплащането на лекари, сестри, санитари;

–  Изграждане на по-бърза и безопасна транспортна мрежа в страната;
–  Извършване на преструктуриране на българската енергетика, за постигане на диверсификация и независимост от монополни доставчици на ресурси. Постигане на баланс между конкурентна икономика и зелената сделка;
–  Възстановяване на традициите на българското земеделие за производство на качествени и конкурентни български храни на световния и вътрешния пазар;
–  Запазване на българската природа, извор на здраве и основа за развитието на природосъобразен туризъм;
–  Отстояване на националния ни интерес в Европейския съюз и НАТО и провеждането на последователна и принципна външна политика;
–  Поощряване създаването на съвременна българска култура, която черпи вдъхновение от нашите традиции и съвременно битие, за да разказва нашата история на целия свят през 21-ви век.

Членовете на ПП не могат да са членували в друга партия, да са осъждани, да са военни или дипломати. Те ще са длъжни да участват във всички предизборни кампании.

shit (англ.) – глупости, екскременти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.