НОВИНИ

Петър Волгин е учебник по дезинформация и фалшива журналистика

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев коментира в своя Фейсбук профил драмата около журналиста от БНР Петър Волгин и евентуалните санкции срещу него.

Както е известно, Волгин е критикуван заради прокремълските си позиции и е обвиняван във внасяне на дезинформация и руска пропаганда в обществото.

В социалните мрежи Ивайло Мирчев написа следното:

„Съжалявам, но в казуса с Волгин не става изобщо дума за избор между плурализъм на мненията и цензура. Петър Волгин е учебник по дезинформация и фалшива журналистика. Волгин е и още нещо, което няма място тук и сега – Волгин е миналото, от което всяка нормална източноевропейска държава се опитва да избяга.

Онова минало, в което можеш да наречеш световна оперна прима с пренебрежителното, като в донос, “певицата Пендачанска”. Понеже в безсилието си да обориш фактите, пробваш да я принизиш. Неуспешно.

Волгин се опитва да върне същото онова минало, в което държавата през медиите си подменяше реалността. Не били компоти, а компютри. Не било война, а военна операция.

Как един водещ може да върне миналото ли? Предаване след предаване, години наред – през езика, през гостите, през източниците. Като разпространява откровено фалшиви новини и опорки на путиновата пропаганда. Като си играе с първичните страхове на хората. Като нормализира реториката на конспиративните теории.

Така Волгин се опитва да върне миналото. Онова минало, в което Путин в момента връща Русия.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.