СВОБОДНО ВРЕМЕ

Какви привилегии носи златният талон на КАТ

Този вид документ в законовите и подзаконовите нормативни актове се нарича контролен талон „Водач на МПС без наказания“. Той се издава от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева (без банковите комисиони). Шофьорът може да се получи златен талон само в два случая:

– когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години
– когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на Наредба № IЗ-2539 (тя бе обнародвана през февруари 2013 г.).

Тук се включват не само нарушенията, по които има издадени актове, но и фишовете, включително електронните. Другото важно нещо е, че наложените по тях глоби трябва да са платени, за да се кандидатства за такъв контролен талон.Интересът към придобиването на златен талон, който всъщност е розов на цвят, не е голям. Едва около 5 % от шофьорите притежават такъв документ. Причината е в това, че почти всички имат поне по едно нарушение, което им пречи да кандидатстват. Други предпочитат да си спестят нервите пред гишетата на КАТ.

Виж и това:  Преди 17 години издават смъртен акт на Надежда, въпреки че е жива и здрава!

Не са малко обаче и онези, които си вадят златен талон, защото смятат, че той служи като щит срещу КАТ и ще ги отърве от всякакви глоби, наказателни постановления.

Привилегиите, които носи този талон, обаче не са големи. Той не те спасява от глобите и отнемането на книжката, налагани с наказателни постановления по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Спасява те единствено от отнемане на контролни точки само при първо нарушение. И тук обаче има изключения – това не важи, ако са те хванали да караш с алкохол или ако откажеш проба за алкохол и/или наркотици.

Тоест, ако те хванат да минеш на червено или да караш без колан и други ще понесеш санкцията си, ще се разделиш със златния талон, но ще запазиш максимума от 39 точки в контролния талон. Но за алкохол и отказ от проверка, ще понесеш цялата тежест на закона, независимо от притежаването на розово картонче. След като водачът е хванат в някакво нарушение, златният талон му се отнема и се заменя с обикновен – син. След това трябва да чака нови 6 години, ако иска нов.

Другият фрапиращ пропуск е, че не е посочено изрично, че златен талон се отнема и при установена употреба на наркотични вещества от страна на водача. След като шофьорът придобие златен талон, синият се отнема, защото той на практика го замества, допълват от СБА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.