СВОБОДНО ВРЕМЕ

Българка е затворена насила във френска болница! Искат да отнемат едномесечното й бебе / СНИМКИ

Българите в Париж се обединяват в подкрепа на една българска майка, която е затворена насила във френска болница и искат да отнемат едномесечното й бебе. Това разказа Цвети Тронвил, която е председател на Федерацията на българските културни общности по света.

35-годишната Златка Стоянова живее в Париж от 5 години. Пристига във френската столица, за лечение на очите. В болница Жан-Вердие в  Бонди  младата жена ражда на 22 март 2022г. Това е второто  дете за Златка, която има 17-годишен син, който е спортист и учи в Германия. По време на втората бременност тя успява да работи и да плаща наем на жилището, в което живее. Не успява да плати последната си вноска преди раждането. И  за съжаление така го загубва, а оттам губи и  адресната си регистрация. По тази причина в болницата я записват като самотна майка, която няма помощ от никъде, няма близки, няма приятели.

Повече от месец Златка не може да напусне болницата с новороденото си момченце. Първоначално не я пускат под претекст, че е болна от Ковид-19, въпреки че тестовете й са негативни. След  това й казват, че има аневризма. Документи за състоянието й обаче не са предоставени. От болницата уведомяват майката, че детето има здравословни проблеми, но и за тях няма представени документи. Назначеният ЯМР така и не е направен. Медицинските сестри в родилното отделение подготвят Златка, че ще бъде изписана без нейното бебе.

„Жената е подложена на психически тормоз. От една седмица търсим връзка с директор на болницата, с началник на Родилно отделение. Свързахме се с юридическия отдел на болницата, за да изискаме предоставянето на медицински документи, за  да удостоверят това задържане. Тя е свободен български гражданин и без писмено съдебно решение и без медицински причини не могат да я държат затворена в болница. Всички отказват такава документация да ни бъде предоставена.

Златка вече е уведомена, че има съдебно решение детето да бъде настанено временно в приемно семейство. Поискахме документ, но не ни дадоха“, обясни Цвети Тронвил пред GlasNews. Според нея има много неточности в документите на Златка Стоянова. В един от тях пише, че роденото дете е момченце, а в друг, че е родено момиченце.

От няколко дни  Златка вече е разделена от нейното бебе и не може да го кърми. Свободният достъп до момченцето вече е спрян. Притеснени сме, че детето й ще бъде отнето.

Българите в Париж търсят начин да помогнат на Златка.

Вече е  намерен български предприемач, който ще предостави жилище на  младата майка, където тя да живее  с детето й. От Федерацията  са се свързали  с Българското посолство  и очакват съдействие. На 27 април от 9 часа пред болницата е организиран протест. „Искаме да покажем подкрепата си за Златка и да и помогнем. Трябва да сме заедно и да намерим решение на проблема. Призоваваме всички българи, които са в Париж, да се присъединят към нас“, призова Цвети Тронвил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.