НОВИНИ

Асен Василев: От май цената на газа може да падне (ВИДЕО)

Отношенията между президентството и правителството са на най-ниската точка, на които някога са били, заяви вицепремиерът.

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред NOVA.

„Работим по въпроса на база на договорите, които има към момента „Булгаргаз”. Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има намаление на цената”,  каза Василев.

Той отново подчерта, че правителството е било подготвено за сценария, при който Русия ни спира доставките на газ. „Не сме спрели транзита към Сърбия и Унгария, няма спиране към потребителите и у нас, няма поскъпване нито за бизнеса, нито за потребителите”, коментира Василев.

Той припомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена.

Виж и това:  И сръбският министър използва газа за да плаши България

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон.

„Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, обясни вицепремиерът.

България си е платила на Русия за газа. „Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк”, но то беше върнато. Няма държави, които да заобикалят санкциите. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне”, коментира Василев.

Василев коментира и отношенията между Президентството и правителството, които според него били на най-ниската точка, на които някога са били.

„Не е прекратена комуникацията между нас и президента, но това, което се прави като изявления не помага. Отношенията ни се намират на най-ниската си точка, на която са били. Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Не е нормално да кажем, че българския интерес е функция на нечии чужд интерес“, допълни Василев.

„Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук“, каза още финансовият министър. „Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес“, допълни той.

„Нашият интерес не е като ни обявят икономическа война, ние да отидем да килимчето и да молим да не правят така. Това е подлизурство. Точно както Борисов ходеше да чака за среща с Путин по 7 часа и да му подарява кученце“, каза Асен Василев.

Виж и това:  Ицо Хазарта попиля Борисов: Сега си взимаш 60-те прислужника и приятелите фашисти и отивайте при Путин


Фейсбук определя какво да виждаш ти. За да промениш това ни последвай в „Телеграм“ на https://t.me/SofiaPostCom, както и в „Туитър“ на https://twitter.com/SofiaPost2


 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.