НОВИНИ

Откриха непокътнат саркофага на Защитника на императора / СНИМКИ

Саркофагът на Защитника на императора е открит в Анадола в централна Турция, Коджаели.  Оцелелият по чудо саркофаг съдържа  два скелета и гробни дарове. Той е първият в света по рода си.

Сьозджу

Измит (Никомедия) е единствения град в Анадола, който е бил столица на Римската империя в продължение на 46 години, освен Константинопол. Неговата история излиза на яве и се възражда с важната работа на дирекцията на музея в Коджаели.

Виж и това:  Българка е затворена насила във френска болница! Искат да отнемат едномесечното й бебе / СНИМКИ

В Измит, където се намират редица важни културни артефакти, за пръв път е открит саркофаг на Защитника на императора.

Сьозджу

По време на реставрационни разкопки бяха идентифицирани 37 гроба.  При проучванията им е установено, че има 5 саркофага.

Доцент д-р Хюсейн Сами Йозтюрк, от университета Мармара установи, че един от саркофазите, с надписи на латински, принадлежи на Циампо, главния страж на император Диоклециан (235-284 г.).

Сьозджу

На саркофага е изписано: „Живях 50 години.  Не позволявам никой друг освен моя син Север или жена ми да бъде погребан в този гроб.  Служих в армията 9 години като кавалерист, 11 години като обикновен войник и 10 години като защитник.  Ако някой дръзне да погребе друг в тази гробница, той ще плати 20 фолиса на Фискус и 10 в градската хазна”.

Директорът на музея Коджаели Серкан Гедук каза: „Саркофагът е от голямо значение не само с информацията, съдържаща се в надписа, но и с два скелета, открити на място и значителни находки. Защото известните досега надписи върху защитите на римските императори са оцелели без никакви други предмети.  Тази находка е оцеляла като цяло с два скелета и гробни дарове в саркофага. За нас е голям шанс саркофага на Циампо и некрополът около него да са оцелели до наши дни“, каза той.

Виж и това:  Млад българин от Бали: Основният проблем на Българина е изкуственият, фалшив, престорен национализъм

Циампо, наричан още „адютант“ на император Диоклециан, е от румънски произход, Гедук каза: „Циампо започва военната си кариера като кавалерист и след 9 години служба той е повишен в чин „ординарий“ (капитан).  След 11 години капитанска кариера виждаме, че Циампо взема титлата „протектор“.  Протектор е много важна титла, дадена на елитния войник от късната римска армия.  Тази мисия е създадена с император Галиен и пълното му име е „защитник на императора“.  Броят на войниците, известни до момента и изпълняващи тази задача, е 7.  При Циампо този брой достига 8 и войник, носещ титлата протектор на императора. Освен това Циампо е единственият закрилник на императора засега, който е документиран за първи път не само с надписи, но и с неговия скелет и погребални дарове.


Фейсбук определя какво да виждаш ти. За да промениш това ни последвай в „Телеграм“ на https://t.me/SofiaPostCom, както и в „Туитър“ на https://twitter.com/SofiaPost2


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.