НОВИНИ

“Булгаргаз” с официално разяснение как и от къде ще се взема газ

От дружеството “Булгаргаз” изпратиха официално съобщение до медиите, в което разясняват откъде и по какви ценови критерии осигуряват необходимите количества природен газ след спирането на руските доставки за България, пише “Дунав мост”

Във връзка с продължаващите спекулации относно доставките на природен газ след едностранното им прекратяване от ООО „Газпром експорт“, „Булгаргаз“ ЕАД информира:

След уведомлението на ООО „Газпром експорт“ от 26.04.2022 г., че доставките за „Булгаргаз“ ЕАД се преустановяват, въпреки изпълнените задължения към руския доставчик за м. април 2022 г., считано от 07.00 ч на 27.04.2022 г., „Булгаргаз“ ЕАД предприе незабавни действия по осигуряване на газ за клиентите си по договорите за доставка, се казва в съобщението.

От компанията уточняват, че след спирането на руския газ на 26 април, са отправили писмено искане до търговци на природен газ, осъществяващи дейност на българския и регионални газови пазари, за предоставяне на оферти, които да включват конкретни условия за доставка на количества природен газ до края на м. април и за м.май 2022 г.

Виж и това:  Корнелия попиля Борисов: 10 години си премиер, а не знаеш, че България не произвежда танкове

Запитвания са изпратени до 12 активни търговци на пазара в България и съседните държави. Част от поканените компании са информирали, че нямат възможност да предоставят предложения. След извършен анализ, са класирани седем оферти от трима доставчици при критерий „най-ниска доставна цена“.

За да бъдат осигурени допълнителни количества през април са реализира сделки по закупуване на количества и на организирания борсов пазар в страната.

Относно твърденията, че се използват посредници, следва да бъде уточнено, че и в създалата се ситуация, „Булгаргаз“ ЕАД осигурява алтернативните количества природен газ чрез дружества – доставчици, каквото е и ООО „Газпром експорт“. Обичайно производителите са отделни компании от доставчиците, с ясно разграничени дейности – по добив и производство, респ. търговия и доставка. Количествата са осигурени от утвърдени компании, опериращи не само на българския и съседните газови пазари, с доказана добра търговска репутация и широко портфолио, уточнват от “Булгаргаз”.

От компанията съобщават още, че дори България да е приела искането на руската страна за използване на механизъм за заплащане на доставките на природен газ, различен от този уговорен с договора, то цената най-вероятно би търпяла непредвидими промени, предвид липсата на яснота за обменния курс и липсата на възможност на българската страна да осъществява контрол в процеса на превалутиране, заложен в предложението на ООО „Газпром експорт“. Според “Булгаргаз” предложеният механизъм предполага реални рискове за българската страна от едностранно и неконтролируемо преустановяване на доставките. Новият начин на заплащане е заложен като процес, който включва контрол върху финансовите средства на „Булгаргаз“ ЕАД, предназначени за заплащане на доставките по договора, да бъдат контролирани от финансова институция, свързана с ООО „Газпром експорт“, а не от независима трета страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *