ЗДРАВЕ

Проф. Кантарджиев съветва да пиете доксициклин при ухапване от кърлеж

Проф. Тодор Кантарджиев каза какво трябва да предприемат хората, които са ухапани от кърлежи. „Пред Националния център има опашки. Всеки носи в тоалетна хартия кърлеж, защото някой им е казал колко е важно да се изследва кърлежът. Който е ухапан в градска среда е необходимо да изпие доксициклин“, съветва проф. Кантарджиев, цитиран от „Петел“.

Той е на мнение, че хората в България обичат да се струпват там, където има и други. „Българинът обича опашките още от едно време. И гражданите като минат пред Националния център и се интересуват какво се случва. И като разберат, че хората са се наредили да изследват кърлежи, те почват да се питат какво да правят, като нямат кърлеж, за да могат да се наредят. И от опашката им казват да отидат отсреща в градинката, да се сдобият с кърлеж и да се върнат на опашката“, с чувство за хумор професорът обяснява тълпата от хора пред Националния център след нашествието на кърлежите.

„Гледането на кърлежи в Националния център не е от огромно значение. Ако има борелия трябва да се види дали е заразил човека“, допълни той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проф. Кантарджиев подчерта, че последната година за едно е доста по-интензивна в сравнение с минали. Той се занимава с контрола на инфекции и покрай коронавируса му се отвори допълнителна работа, пише burgas24.bg.

Виж и това:  2 начина за бързо понижаване на кръвното налягане и без лекарства

В световен мащаб се появиха нови методи за изследване на Ковид-19, а проф. Кантарджиев обясни, че одобрява някои от тях. „Близалките за деца са много добра идея, по-лесно е от бъркането в гърлото, защото е болезнено.

Критиците щяха да ни съсипят, ако бяхме въвели тези метода. Привърженик съм и на ваксинирането в колата, както и на бързите тестове. Харесва ми и идеята на тази камера, в която влизаш и крещиш, пееш, за да се види дали си заразен с Ковид-19. Да разберат някои хора, че силното говорене и викане води до зараза и затова са важни маските“, гласи коментара му по повод нови световни метода.

„Много българи ще се върнат от чужбина, където има притеснителни варианти на коронавирус. Нека не се събират веднага с други хора, да имат едно наум, че в тях може да има тези варианти на вируса“.

„Най-хубавото на изминалата година е, че станах дядо. Заслужава си да доживееш този момент и да станеш дядо. Ще го уча на спорт. Той е важен, особено за младите хора. С мои приятели тренирахме джудо интензивно. Запалих се след казармата, като започнах да следвам. Спортът е важен за психиката, за здравето и самочувствието. Привърженик съм на индивидуалните спортове. Моят спаринг партньор е проф. Свинаров.

Виж и това:  Как да извадим кърлеж у дома напълно безопасно – трябват ви само вода и клечка за уши

Баща ми искаше да ходя във военно училище, но аз предпочетох медицината. Татко беше лекар, на съпругата ми родителите, моята съпруга беше, синът ми също. Явно е в нашето ДНК“, категоричен е професорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.