НОВИНИ

Вучич обърна палачинката – до вчера България беше „малка смешна държавица“, а днес…

Войната в Украйна може да се превърне в повратна точка за Балканите и конкретно за западната ни съседка Сърбия, сочена досега за един от най-лоялните партньори на Москва.

Седмица след като руският президент Владимир Путин вбеси Белград с косвеното признаване на Косово за независима държава в опит да оправдае насилието в Украйна за „освобождаването“ и „денацифицирането“ на Донецк и Луганск и обявяването им за автономни, сръбските власти в лицето на президента Александър Вучич, не останаха без реакция, пише Лупа.

Днес медиите в Белград съобщиха, че Вучич не просто е поканен за откриването на газовия интеконектор в Александруполис, който цели постигането на голям процент диверсификация от руския газ към Балканите, но и че е провел среща с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел за европейския път на Сърбия.

Освен това в краткото си експозе Вучич говори непосредствено след Кирил Петков и Кириакос Мицотакис при подписването на документите за газовата връзка чрез новия терминал за това как е изключително важно Сърбия да поддържа приятелски отношения с България и да включи в процеса по диверсификация на енергийните доставки специално Северна Македония.

Виж и това:  Кога потича газът от Гърция?

Припомняме, доскоро президентът на Сърбия говореше за България изключително остро заради „ветото“ на София над Скопие.

Точно преди 1 година Александър Вучич нарече България „малка смешна държавица“.

Днес в контекста на руската агресия над Украйна и „ножа в гърба, който Путин заби на сърбите“ (по заглавията в местните таблоиди миналата седмица – б.р.), той явно е ревизирал мнението си и по отношение на София, и по отношение на Скопие… срещу Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.