Снимка: БТА
НОВИНИ

Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее

„Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее“.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на церемонията по старта на строителството на новия терминал за втечнен природен газ край Александруполис в Гърция. България има 20% дял в проекта, а инвестицията на „Булгартрансгаз“ възлиза на 16.6 млн. евро, информира Economic.

България и Гърция полагат основите на един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион“, допълни Петков почти седмица, след като „Газпром“ спря доставките на руски газ за България.

Терминалът представлява плаващо съоръжение за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG). Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км.

Планираният капацитет на терминала за регазификация възлиза на 6.1 млрд. куб. м годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м. Чрез съществуващите трасета газът може да достига до България, Сърбия, Северна Македония и други.

Виж и това:  Логика Борисовска: Заради великите български ханове сме газово зависими от Русия

Премиери и президенти и от трите страни присъстваха на церемонията.

Неотдавнашното изнудване на Москва за газ прави сътрудничеството не само необходимо, но и спешно“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на церемонията.

Терминалът ще бъде втория след „Ревитуса“ и стартът на строежа му идва в момент, когато в цяла Европа инвестициите за откъсване от руския газ се ускоряват, а Гърция се очертава като основна роля за порта на природен газ към Балканите.

Предвижда се терминалът да е готов най-късно следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *