НОВИНИ

Кога потича газът от Гърция?

Завършват тестовете по междусистемната газова връзка Гърция – България, надявам се много бързо да имаме и реален газ, който да потече. Това каза пред български медии премиерът Кирил Петков, след като инспектира част от изграждащата се междусистемна газова връзка между България и Гърция в района на Комотини, пише „Лупа“.

Петков прогнозира, че газ може да потече по връзката преди септември тази година. По думите му до този момент тестовете не са показали дефекти.

До края на юни целият проект от българска и гръцка страна трябва да бъде завършен физически, заяви Кирил Петков.

С този проект рискът, породен от това, че „Газпром“ ни спря газа, се намалява в пъти. Нашето правителство ще покаже, че никой не може да ни извива ръцете. Цените за нашите потребители ще бъдат добри, смята българския премиер.

Кирил Петков посети измервателна газстанция на трасето, където потвърди, че и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е обявил за приоритет завършването на проекта.

Виж и това:  Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

По-рано през деня българският министър-председател участва в церемонията за начало на строителството на нов терминал за втечнен газ в Александруполис, който ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция, а по съществуващите трасета може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Ще прекъснем зависимостта си от руските изкопаеми горива, посочва в пост в Туитър на гръцки език председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод днешната церемония по поставянето на началото на изграждането на плаващ терминал за втечнен природен газ в Александруполис, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Шарл Мишел беше гост на церемонията, състояла се по-рано днес, в присъствието на премиерите на Гърция, България и Република Северна Македония Кириакос Мицотакис, Кирил Петков, Димитър Ковачевски и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Виж и това:  Има ли руска намеса в атаката срещу “Български пощи”?

В поста си в Туитър председателят на ЕС отбелязва още, че новият терминал за втечнен газ е геостратегическа инвестиция, която ще освободи Югоизточна Европа от използването на природния газ като оръжие от страна на Русия.

В обръщение по време на церемонията Шарл Мишел посочва, че новото съоръжение ще допринесе за диверсификация на източниците в доставките на природен газ, за подсилване на енергийната инфраструктура и постепенното намаляване на зависимостта от руските горива, което ще направи ЕС „по-силен и по-сигурен“.

„Този проект допринася значително за сигурността на доставките в ЕС и на дългосрочните ни цели по отношение на климатичните промени“, посочва още председателят на ЕС.

Терминалът ще бъде изграден на разстояние от 17,6 км югозападно от Александруполис и на 10 км от най-близкия бряг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.