НОВИНИ

Решено! Не пращаме оръжие. Ето как помагаме на Украйна

След над петчасови разисквания Народното събрание (НС) одобри оказването на помощ на Украйна, съобразно възможностите на България. „За“ предложението на „Продължаваме промяната“ (ПП) гласуваха 200 депутати, „против“ бяха 16, а „въздържал се“ – един. Депутатите отхвърлиха предложенията за оказване на помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, съобщава БТА.​​​

След направена редакционна поправка от заместник-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по текста на основното проекторешение, предложено от ПП, бе прието оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военнотехническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

– за продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;

– помощ за украинските граждани, бягащи от войната;

– осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

– засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;

– ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

– продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

С приетото предложение парламентът дава мандат на Министерския съвет (МС) да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея.

Тази сутрин в парламента беше внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски, депозирано от украинския посланик у нас Виталий Москаленко. Писмото е следствие от разговорите в Киев на премиера Кирил Петков и Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна преди седмица.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.