НОВИНИ

Има риск от обгазяване на Бургас, ако „Лукойл“ заработи с друг петрол

Технологично „Лукойл“ може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, пише БНТ.

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна – ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени, ако не – няма да подкрепим санкциите, уточни Василев.

„Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е, че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл Нефтохим, а и в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент“, каза още Асен Василев.

Виж и това:  Очаква се увеличение на цената на тока

Той припомни, че страни като Словакия, Унгария, Чехия и други също имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол и имат нужда от време за да пренастроят производствата си.

„Ако ще има изключение за някои страни, ние също имаме нужда да допреустроим рафинеията. Да отложим ембаргото, за да не се обгази Бургас“, подчерта Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.