НОВИНИ

Асен Василев свиква извънреден коалиционен съвет

Извънреден експертен съвет на управляващата коалиция ще се проведе тази вечер. Той е свикан от вицепремиера и финансов министър Асен Василев, потвърдиха за „Хоризонт“ източници от управляващата коалиция.

Темите са Националният план за въвеждане на еврото и антикризисните мерки на кабинета, потвърдиха за „Хоризонт“ източници от управляващата коалиция.

Представителят на „Демократична България“ Владислав Панев изрази скептицизъм относно възможностите България да спази индикативния срок за въвеждане на еврото, който е началото на 2024 година:
„Аз съм леко скептичен, че може да отговорим на условията за влизане в еврозоната към тази дата, тъй като едно от изискванията е инфлацията да бъде равна на най-ниската на трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация плюс 1,5%. По мои сметки, към март месец това означава годишната инфлация в България да бъде 7%. Тя обаче е 12%, но все пак до края на годината има време“.

Виж и това:  В дома „Свети Георги“ за една година са починали 300 души

„Страната ни трябваше да покрие тези критерии още 2009 г. и България трябваше влезе в еврозоната още 2009 г., а не сега, като ние сме изключително закъснели“, посочи Иво Мирчев от „Демократична България“.

Депутатът Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ пък отбеляза относно Националният план за въвеждане на еврото, който ще бъде разгледан на извънредния коалиционен съвет:

„С отворена позиция, без никакви очаквания. Просто искам да видя какви аргументи ще се изложат, какво ще разгледаме, да чуем какво ще каже Асен Василев“.
Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на последното заседание на Министерския съвет, но отпадна след остро възражение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.

От парламентарната трибуна той възрази срещу липсата на дискусия в парламента и между коалиционните партньори и напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че приемането на такъв план трябва да стане след обществено обсъждане.

Експертният коалиционен съвет ще се проведе в Министерството на финансите в отсъствието на премиера Кирил Петков, който е на двудневно работно посещение в САЩ.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.