НОВИНИ

Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лв. само за една година

Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лв. само за една година. В организирани схеми за данъчни и осигурителни измами през 2021 г. е установено, че участват 743 фирми и граждани, пише в отчет на Националната агенция за приходи за миналата година, цитиран от „Труд“. Предполагаемият размер на нанесените от тези лица щети на бюджета е над 145,4 млн. лв.

Тази сума е над 10 пъти по-голяма от предполагаемите щети за хазната, нанесени от организирани групи за данъчни измами през предходните две години. През 2020 г. размерът на тези измами е оценен на 41,3 млн. лв., а през 2019 г. – на 45,9 млн. лв. Оказва се, че при управлението на служебния кабинет стойността на организираните данъчни измами е нараснала десет пъти.

Същевременно резултатите от опитите за справяне с организираната престъпност в данъците намаляват. През 2021 г. са написани 66 доклада за организирани данъчни и осигурителни измами. Въз основа са тези доклади са възложени 240 проверки и 103 ревизии. В резултат с ревизионни актове са установените задължения към хазната в размер на 16,6 млн. лв. Това е значително по-малко от установените задължения в резултат на ревизии по доклади за организирани данъчни и осигурителни измами през предходната година, които са за над 27 млн. лв.

Виж и това:  Румен Радев: Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка…

През миналата година в базата с данни на НАП за “Рискови субекти” са добавени 5252 имена на отделни хора и дружества с изразен рисков профил на поведение, т. е. рискови по отношение на приходите в хазната. Това е значително повече от добавените в списъка на рисковите лица 726 фирми и граждани през предходната 2020 г. и добавените 3885 имена през 2019 г. Оказва се, че през миналата година много повече фирми и граждани са имали поведение, което поражда съмнения, че не са коректни към хазната.

В НАП имат редица критерии, по които преценяват дали дадена фирма или отделен гражданин имат рисково поведение. Тези критерии не се обявяват публично, за да не могат измамниците да ги заобикалят и така да избягват по-засилен контрол от страна на НАП. Но например, ако един човек е бил собственик или шеф на фирма, която е уличена в участие в схема за източване на ДДС, този човек попада в списъка за “Рискови субекти”. Така ако този човек регистрира нова фирма, дейността ѝ ще бъде следена много внимателно от данъчните, с цел всеки опит за включване на фирмата във верига за ДДС измами да бъде предотвратен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.