НОВИНИ

Румен Радев: Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка…

„Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес“.

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на журналисти дали е готов с нов служебен кабинет и на прага ли сме на нови избори.

На въпрос смята ли, че има изход от енергийната криза президентът заяви, че трябва да се търсят решения, които са в интерес на България.

„За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация. За разлика от други държави българите са енергийно най-бедните в ЕС. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е по възможност да се запазят същите“, заяви Румен Радев.

Виж и това:  Асен Василев: В най-лошия сценарий за цената на газа сме свили поскъпването до 10%. В най-добрия може дори да поевтинее

По думите му рискът за страната ни е чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат.

Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента.

Той бе помолен да коментира и думите на външния министър на Северна Македония, че до юни има възможност за развитие на отношенията между РСМ и България.

„Крайно неуместно и нездравословно е да се говори за Българи и да се поставят някакви ултиматуми. Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме на този натиск два поредни съвета за разширяване. И аз, и служебното правителство показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат. Те просто трябва да се отстоят. Тук става въпрос за права на човека, за копенхагенски критерии, за език на омразата. Това са неща, които са несъвместими с европейските принципи и ценности“, заяви още Румен Радев.

По отношение на напрежението между него и вицепремиера Корнелия Нинова, Радев каза:

Виж и това:  Десислава Атанасова: Промяната можем да бъдем само ние – ГЕРБ

„Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна.

Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства”, заяви Радев.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя на Паметника на незнайния воин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.