НОВИНИ

Международно разследване: Путин давал $ 500 милиарда, за да се отцепи Каталуния от Испания

Владимир Путин стои зад опита на автономната област Каталуния да се отцепи от Испания, като е предложил пари и войска, за да се осъществи този план. Това твърди съвместен доклад на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията, каталунския ежедневник „El Periodico“, групата за разследваща журналистика „Белингкет“, италианския ежедневник „Il Fatto Quotidiano“ и iStories – нова медия, основана от руски разследващи журналисти.

Николай Саводников – тайствения руски човек, провел среща с Пучдемон само ден преди Каталуния да обяви независимост от Испания

Според доклада Николай Садовников, човек, считан като много близък до Кремъл, се е срещнал с бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон на 26 октомври 2017 г. – само ден преди Каталуния да обяви независимост от Испания. На тази среща той е обещал на каталунското правителство помощ в размер на зашеметяващите $ 500 млрд., както и 10 000 руски войници, ако областта стане независима.

В замяна руската страна е поискала от каталунските лидери, начело с Пучдемон, само едно – да приемат законодателство, благоприятно за криптовалутите.

Виктор Тераделас, близък сътрудник на Пучдемон, е присъствал на въпросната среща. Той потвърждава, че тя наистина се е състояла. В текстово съобщение до журналистите Тераделас заявява, че според него целия процес е с участието на руската мафия.

Садовников по принцип е фигура в сянка, но е описан от каталунците като „пратеник на Путин“. Западна разузнавателна агенция заявява, че той е „участник в руската паралелна дипломация„, който придружава външния министър Сергей Лавров при пътуванията му из Близкия изток. Освен това Садовников и е служил като съветски дипломат, а след това като руски дипломат в Италия.

Киър Джайлс, експерт по Русия в британския мозъчен тръст „Chatham House“, заяви пред репортери, че сделката с Каталуния може да е била „смесена операция между политическа намеса и стремеж към печалба“. „Ако Русия отслаби друга държава, като подкопае вярата на населението в институциите, като децентрализира регионите ѝ, като оспори конституцията ѝ, демократичните процеси, правните системи, тогава… Русия по подразбиране става по-силна“, каза той.

Джайлс допълни, че „тясната и интимна връзка между политическата власт и организираната престъпност е определяща характеристика на голяма част от средствата за проектиране на властта в съвременна Русия“.

Все пак, въпреки намесата на руснаците, опитът на Каталуния се провали драматично в часовете след обявяването на независимост през 2017 г. Тогава испанското правителство пое незабавно контрола над региона и няколко политици, включително и Пучдемон, избягаха от Испания, а други бяха арестувани и в крайна сметка обвинени в престъпления, като бунт.

Съветникът Виктор Тераделас (вдясно) и Карлес Пучдемон на снимка, намерена на мобилен телефон, иззет от първия

Каталунците и руснаците обаче са продължили да поддържат връзка чрез различни събеседници. В един от случаите руската страна е обещала 56 биткойна в подкрепа на движението, но е изпратила само един, се казва в доклада. В друг случай руската страна е направила снимка на Тераделас, който държи депозитен сертификат от Union Bank of Switzerland на стойност $ 500 млрд.

Експерти обаче заявиха, че сертификатът е явно фалшифициран, като съдържа правописни и граматически грешки.

Според „El Periodico“ – вестникът, който написа за къщата на българския премиер Бойко Борисов в Барселона през 2019 г., Тераделас е декларирал пред съдия тази сряда връзките си с Москва. Негов мобилен телефон е иззет по време на разследването на властите, а вътре са намерени компрометиащи снимки и съобщения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.