НОВИНИ

Кирил Петков: Надявам се цената на американския газ да е поне с 10% по-ниска от тази на “Газпром“

Премиерът Кирил Петков се надява цената на американския газ, който ще получава България, да е поне с 10% по-ниска от тази на „Газпром“.

Петков заяви пред медиите, след като върна от посещението си в САЩ, че е договорено още през юни страната ни да получи два кораба с втечнен газ.

„Започваме преговори за дългосрочни договори с цени, по-ниски дори от тези за двата кораба“, обясни премиерът. Предстоящата доставка през юни няма да се различава съществено от цената на „Газпром“, но при дългосрочния договор той „се надява“, че разликата ще е „поне двуцифрено число като проценти“.

Петков каза още, че двата кораба са отделени, а „цените за тях са факт“. Очаква се да се определи през кои терминали ще преминат.

На въпрос дали тази договорка е част от преговорния процес между Европейския съюз и САЩ, премиерът обясни, че договорът е конкретно за България.

Виж и това:  Клиент плати 62 лв. за 9 кубика вода, обяснението на ВиК хвърля в дълбок размисъл!

„Няма да има посредници. Договорът е между „Булгаргаз“ и американската фирма“, посочи той.

Премиерът обясни, че за страната ни е най-важно да имаме най-ниските цени, българите да са спокойни и доставките да не се спират едностранно.

По думите му добре е да се подсигурим с доставките на газ, като освен от Америка, България очаква азерския газ и преговоря с още няколко страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.