НОВИНИ

100 години ще се възстановява Украйна след войната

Украйна ще трябва да се бори с последствията от настоящата война в продължение на 100 години, заяви германският канцлер Олаф Шолц на пресконференция в Берлин.

Той направи паралел с Втората световна война и Германия: „Онези, които живеят в Германия, знаят, че бомбите, които падаха през Втората световна война, все още се откриват и днес и бомбените тревоги продължават.“

„Украйна трябва следователно да се подготви още сега да се бори в продължение на 100 години срещу последиците от тази война“, каза Шолц.

„Ние знаем, че последиците от такива войни са продължителни, всички бомби, които са пуснати сега, ще останат в земята дълго време“, подчерта германският канцлер и допълни, че западните страни трябва да работят заедно за възстановяването на Украйна.

Агенция Франс прес припомня, че в Германия все още има много неизбухнали бомби от Втората световна война, които се откриват най-често по време на строителни работи.

Миналия декември например 250-килограмова бомба се взриви на строителен обект близо до гарата в Мюнхен и пострадаха четирима души, а железопътният трафик бе временно спрян.

Същевременно германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви днес, че подкрепя идеята да се използват замразени капитали на Руската централна банка (по силата на западните санкции срещу Русия), за да се помогне за възстановяването на Украйна.

Линднер каза, че подкрепя идеята за дискусия на международно ниво по темата за конфискуване на капиталите на Руската централна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.