НОВИНИ

Посланикът на Финландия: Искаме мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени

Нашите държави трябва да инвестират все повече в сигурността и безопасността и това ще натежи на икономиката.

Това каза посланикът на Финландия в София Кристина Кувая по повод предстоящото решение страната да влезе в НАТО. Гражданите на страната – над 70% са за членство в алианса. Нямаме нито една партия в парламента, която да е заявила отрицателно мнение. Целта ни е да имаме мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени и искаме да подсилим нашата лична сигурност, допълни тя, пише Offnews.

Посланикът коментира и заявената от турския президент Ердоган позиция, че Турция е против приемането на Финландия в НАТО. Процесът ще бъде дълъг, нека да не прибързваме, нека процесът да върви напред и ще видим как ще върви, заяви Кувая.

Тя подчерта, че в момента няма пряка военна заплаха към Финландия. Но хората, разбира се, се опасяват от изявленията, идващи от официалните власти в Русия. Имаме 1300 км. граница с Русия, тя ще бъде там и след войната, и след присъединяването към НАТО, не е полезно да се предполага какво може да се случи, обясни Кувая.

Виж и това: Ще нападне ли отново Русия Финландия, както в навечерието на Втората световна война?

По повод спирането на износа на ток от Русия към Финландия тя подчерта, че правителството работи за алтернативни решения. Готови сме да се справим, категорична бе Кристина Кувая.

Според нея трябва да се търси диверсификация в енергиен план.

Нямаме система за минимална заплата и пенсия във Финландия, но имаме доста висок стандарт. Може да се каже, че сме богата държава, каза в отговор на въпрос посланикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *