СВОБОДНО ВРЕМЕ

Юруш на евтинията! Обсадихме Одрин, разменяме лев за 8 лири

Интересът на българи и гърци към пазарите в Одрин става все по-голям. Напливът от пазаруващи туристи нараства особено през последните дни, защото турската лира отново поевтиня.

Според днешният курс на БНБ за лев получавате 8.21 турски лири, като лирата е 0.1217 лв.

И тази седмица пазара Улус в Одрин и се превърна в център на внимание специално за туристите от България. Те прииждаха масово от ранните сутрешни часове в Турция от ГКПП „Капитан Андреево“, а гърците – през „Пазаркуле“ – граничния пункт с Гърция. Стотици хора отново препълниха петъчния пазар Улус.

Трудно се намираха места по паркингите и улиците на Одрин. Българските пазаруваха от храна до дрехи, стоки за бита и дори гориво за автомобилите.

Пристигането на български и гръцки туристи е от жизнено важно значение за икономиката на Одрин и района. Освен одринските търговци, на пазара Улус идват и десетки търговци от Истанбул, с надеждата да разпродават стоките си на изгодни за чужденците цени.

„Дойдохме със семейството. Засега си купихме обувки и ще продължим да пазаруваме оттук. В България всичко е по-скъпо. Тук, всичко е на много добри цени. Ние купуваме всичко, включително злато“, заяви Ерсан Хасан, който идва от Шумен.

Вахдет Челик, който идва в Одрин от Хасково за пазаруване всяка седмица, каза: „Тук пазаруваме различни стоки. Купуваме по заявка и на съграждани всичко – дрехи, перилни препарати, включително и злато.“

Кезбан Хамдирашит, който също дойде в Одрин от България, заяви, че се разболял и дошъл тук на преглед в болницата. Специалистите били много добри.

„На пазара Улус има голям избор, на добри цени”, каза Селвер Давут, който също дойде от България, за да пазарува, „Идваме, макар и рядко. Тъй като стойността на турската валута е по-ниска, тя е по-изгодна за нас. Купих си саксии, килими, обувки, чанти, купих още няколко артикула и струваха около хиляда лири.”

„Българите идват на пазара Улус предимно в петък, защото има голямо разнообразие и могат да задоволят всичките си нужди от тук. Радваме се, когато виждаме българите да идват масово, казват търговците. Защото те купуват на едро.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.