НОВИНИ

Възстановяват се директните полети между България и САЩ

След 23 години опити през лятото на 2022 г. се очаква да стартират първите директни пътнически полети между България и САЩ. Това съобщи в интервю за Нова телевизия посланикът на САЩ  у нас Херо Мустафа.

Много силно се вълнувам, че това лято ще имаме първите   директни полети между САЩ и България от 23 години насам – първите директни полети. Вълнувам се, защото това означава, че все повече американци ще могат да опознаят България такава, каквато я обичам, каза Херо Мустафа, без да навлиза в подробности.

България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен доверен партньор в НАТО, а решението за предоставянето на военна помощ за Украйна е суверенно решение на българската държава, коментира още Херо Мустафа. Тя подчерта, че по-важно е изграждането на територията на България на бойна група на НАТО, фактът, че България прие над 100 000 украински бежанци, че подкрепя резолюциите на ООН и санкциите срещу Русия, както и че България се противопоставя на жестокостта на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели.

Мустафа коментира и енергийните доставки припомняйки, че „Газпром“ едностранно е нарушил договора си с България и използва енергетиката като оръжие. Именно затова е важна диверсификацията, подчерта тя и допълни, че САЩ ще предоставят допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа.

Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи – не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно, каза Мустафа в завоалиран намек към забавения проект от ГЕРБ.

Виж и това:  Таня Станева: Много искам да срещна Копейкин и да му се изплюя в лицето

Посланикът коментира и договорените от министър-председателя Кирил Петков две извънредни доставки за България на цени, по-ниски от тези на „Газпром“ с думите: „Ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения. Застъпете се за енергийната независимост на България“.

По отношение на спора между България и Северна Македония американският посланик коментира, че не е полезно и за двете страни да поставят ултиматуми и да използват негативна реторика. Не би било добре също така политиците от двете страни да гледат на спора само на конфликт, който могат да използват за повишаване на популярността си.

Регионалната стабилност е важна, защото ако Македония не е член на ЕС, се създава вакуум, от който се възползват „актьори“, които не желаят стабилност, категорична бе Херо Мустафа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.