СВОБОДНО ВРЕМЕ

Янка Рупкина прогледна със скъпа операция

Губещата зрението си народна певица Янка Рупкина прогледнала отново чрез скъпа операция. 83-годишната фолклорна легенда се подложила на интервенция в частна клиника в Бургас, където отново ѝ върнали зрението и била на седмото небе от щастие.

Рупкина отдавна страдала от макулна дегенерация на ретината, която се среща почти при всички хора на нейната възраст. Нейното състояние обаче било изключително напреднало и ослепявала от ден на ден. „Все едно човек е без очи, буквално казано“, обяснява певицата. Въпреки че отдавна знаела за проблема и влошаването му, нямала възможност да си направи операцията по-рано. Или не ѝ стигали средства, или имала семейни проблеми. Оставила себе си на заден план, особено покрай боледуването на съпруга ѝ Георги, който почина на 90-годишна възраст през 2020 г. Той бе легендарен борец и спортист и с народната певица имаха 60 години брак, а тя бе до него до последния му дъх.

После пък Рупкина се разболя от коронавирус и не можа да пребори коварната зараза леко. Наложи се да бъде хоспитализирана по спешност в Александровска болница, където лекарите направили всичко възможно, за да я спасят, макар показателите ѝ по време на инфекцията да не били никак добри. „Наистина беше тежко, дори още не съм си възвърнала силите напълно, но аз съм силна и трябва да се справя. Всички трябва да се справим“, казва славеят на Странджа.

Едва след всички тези перипетии изпълнителката на „Калиманку Денку“ успяла да стигне и до операцията на очите, която преминала леко, а след интервенцията за Янка се грижела няколко дни нейната сестра.

Сега Рупкина се завръща с нови сили на сцената и е планирала големи концерти в страната. Доскоро тя креташе с пенсия от 250 лева, но държавата ѝ отпусна доживотна за заслуги в размер на 700 лева.

Виж и това:  След две срещи с коварния рак и пророчески сънища: Нана Гладуиш отново хвана юздите на живота

Въпреки това на певицата ѝ е трудно да се оправя в битов план, особено през зимата. В последните месеци стояла на студено, за да пести от енергия, защото сметките били непосилни за нея. В същото време не искала да притеснява роднините си, макар да били добре реализирани. „Внучката ми живее и работи в Швеция. Внукът Георги се занимава с музика – учи в НБУ, свири на китара, направи си студио за записи и композира музика. Без моя помощ – сам успява. Синът ми е треньор по шахмат“, казва Рупкина, която има над 30 000 концерта в страната и по цял свят и продължава да пее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.